Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Yeni nükleer santral görüşmelerini çevre aktivistleri yorumladı: Türkiye’ye bedeli çok ağır olur

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi‘de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘le yaptığı zirveden sonra Akkuyu’nun yanı sıra ikinci ve üçüncü nükleer enerji santralleri konusunun görüşüldüğünü duyurması, çevre aktivistlerinin tepkilerine neden oldu.

Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Emine Özkan, “Türkiye yangınlar ve kuraklıkla boğuşurken yeni nükleer santrallerin bedeli çok ağır olur” ifadelerini kullandı.

‘Nükleerin maliyeti tüketicinin sırtında olacak’

Emine Özkan, Sözcü‘ye yaptığı açıklamada, nükleerin maliyetinin yine tüketicinin sırtına yükleneceğini de ifade etti ve şunları söyledi:

Türkiye EPDK verilerine göre bugün elektriği 4.5 dolar/sentten alıp tüketiciye 5.5 dolar sente satıyor. Akkuyu’dan elektriğin 12.35 dolar sent gibi yüksek bir seviyeden alınacağı açıklandı. Bu, tüketiciye nükleer enerjinin 3 kat pahalıya ulaşacağı anlamına geliyor. Nükleerin maliyeti yine tüketicinin sırtına yüklenecek.”

Özkan, “Rusya ile ilişkilerde nükleerin pazarlık için kullanılmasını, Rusya’ya enerjide bu kadar bağımlı hale getirilmemizi doğru bulmuyoruz. Türkiye yangınlar ve kuraklıkla boğuşurken yeni nükleer santrallerin bedeli çok ağır olur” ifadelerini de kullandı.

‘Nükleer, doğa için akıl almaz bir felaket’

Yeşiller Partisi ve nukleersiz.org‘dan Pınar Demircan da, yangın kuşağında olan Türkiye için nükleer santrallerin büyük risk yaratacağını kaydederek, yenilenebilir enerji üretiminin çok ucuzladığını, son dönemde rüzgar ve güneş enerjisinde üretim maliyetinin yüzde 70’lere kadar düştüğünü ifade etti. Demircan, nükleer enerji yöntemi ile elektrik üretiminin maliyetinin yüzde 30 oranında arttığının da altını çizdi.

20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santral maliyetine atık depolama alanlarının dahil olmadığını ifade eden Pınar Demircan, Rusya yasalarına göre 3’üncü dünya ülkelerinden nihai nükleer atık almadıklarını, yani Türkiye’nin er ve geç daimi bir nükleer atık tesisi kurmak zorunda da kalacağını söyledi. Demircan, “Nükleer, doğa için akıl almaz bir felakettir” diye de ekledi.

You may also like

Comments

Comments are closed.