EkolojiManşetSağlık

Yatırımcılar bile bıktı: Şirketlere ‘sonsuz kimyasallar’dan vazgeçme çağrısı

0

Yaklaşık 8 trilyon Euro’luk mali varlığı yöneten yatırımcılar, dünyanın en büyük kimya şirketlerini çevreye ve sağlığa büyük zarar veren ve bin yıla kadar doğada kalabilen kimyasalların kullanımını aşamalı olarak durdurmaya çağırdı.

PFAS veya Perfloroalkil ve Polifloroalkil Maddeler olarak da bilinen “Forever” kimyasalları, kozmetikten mutfak gereçlerine kadar gündelik hayatın her alanında kullanılıyor ve yağmurdan anne sütüne kadar her yerde varlıklarına rastlanıyor.

Avrupa Komisyonu, bebek bezlerindeki toksik kimyasalları kısıtlama teklifini ‘oyalıyor’
Yağmur suyunda ‘sonsuz kimyasallar’ tespit edildi: Bunlardan kaçmak için güvenli bir yer yok
Bizi bilmediklerimiz ve görmediklerimiz mahveder

Bu tehlikeli maddeler  kanser ve karaciğer hasarı dahil olmak üzere hastalıklarla ilişkilendiriliyor.

PFAS’ın potansiyel sağlık risklerine ilişkin farkındalık arttıkça, 7,7 trilyon Euro’luk yatırımdan sorumlu olan 47 varlık yöneticisi, 50’den fazla şirkete mektup yazarak onları sonsuz kimyasalları aşamalı olarak bırakmaya çağırdı.

Davalar şirketleri finansal riske sokuyor’

Şirketlere hitaben yazılan mektupta “Sizi bu kimyasalları aşamalı olarak kaldırarak ve değiştirmeye teşvik ediyoruz” denildi. Sıradan vatandaşların  kimya üreticilerine karşı açtıkları davaların da hatırlatıldığı mektupta, bunun yaratacağı  finansal risk ve şirket performansı üzerindeki etkilere de dikkat çekildi. Risklere ilişkin farkındalığın artmasıyla doğru orantılı olarak davalardaki artışın kimyasal şirketlerine 30 milyar dolara mal olabileceği hesaplanıyor.

Küresel devler Aviva Investors ve Storebrand Asset Management dahil olmak üzere mektubu imzalayan yatırımcılar, şirketleri PFAS’ın olumsuz etkileri hakkındaki bilginin arttığı ve daha sıkı düzenlemelerin habercisi olabileceği konusunda uyardı. 

Yatırımcılar, şirketleri kimyasalların üretim süreçleri konusunda daha şeffaf olmaya , üretimlerini aşamalı olarak durdurmak için zamana bağlı bir plan yayınlamaya ve kar amacı gütmeyen sektör takipçisi ChemSec ile verileri paylaşmaya çağırdı.

ChemSec ise yıllık sıralamasında, yalnızca dört şirketin kalıcı kimyasalları portföylerinden aşamalı olarak çıkarma planı ve PFAS’A güvenli alternatifler bulma çabasında olduğunu ve ortalama puanın 48 üzerinden 13,3 olduğunu tespit etti.

Euronews‘e konuşan ChemSec Kıdemli İş ve Yatırımcı Danışmanı Sonja Haider, “Küresel kimya endüstrisi, gelişen kimyasal kirlilik krizine göz yumuyor. Çoğu şirket, halk sağlığı, çevre ve hissedar değeri üzerindeki risklere rağmen tehlikeli kimyasalları kullanımdan kaldırmak için çok az önlem alıyor veya hiç önlem almıyor” dedi.

Aviva Investors’tan Eugenie Mathieu ise  kimya üreticilerinin, baskı yapan yatırımcıların beklentilerinin hâlâ gerisinde kaldığını söyledi.

PFAS nedir?

Bu yılın ağustos ayında Stockholm Üniversitesi‘nde yapılan araştırmaya göre, yapışmaz tavalar, yangın söndürme köpüğü, su itici giysiler ve boyalar gibi pek çok ürünün yanısıra yağmur sularında bile perfloroalkil ve polifloroalkil maddelerin (PFAS) varlığı tespit edilmişti.

Bilim insanları, toksisitesinin yanı sıra, doğada uzun yıllar kaldığı ve dünyada hemen her evde rastlanan maddelerde bulunduğu için bu maddelerin kullanımının hızla kısıtlanmasının “hayati önemde” olduğunu söylüyor.

Yakın zamanda yapılan başka bir araştırmada bu maddelere Doğu Antarktika‘da bile rastlanmıştı.

Söz konusu kimyasalallar, doğurganlık sorunlarının yanı sıra, artan kanser riski ve çocuklarda gelişimsel gecikmelerle ilişkilendiriliyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.