ManşetSağlık

Avrupa Komisyonu, bebek bezlerindeki toksik kimyasalları kısıtlama teklifini ‘oyalıyor’

0

Fransa‘da güvenlik ajansı ANSES’in, Avrupa genelinde en çok satılan tek kullanımlık bebek bezi markalarını test ettiği yeni araştırmasına göre bebeklerin yüzde 90’ı ‘oldukça zehirli’ bebek bezlerine maruz kalıyor.

Araştırma, bunun daha sonraki yaşamda ciddi hastalık tehditlerine yol açabileceğini öne sürüyor.Sivil toplum kuruluşları ve Avrupa Parlamentosu‘ndaki milletvekilleri, Avrupa Komisyonu‘nu bebek bezlerindeki kimyasalların kullanımını düzenlemeye çağırıyor.

ANSES 2019’da da neredeyse tüm Avrupalı ​​çocukların sağlıkları için tehlikeli maddelere maruz kaldığını ortaya koymuştu.

Avrupa’da dakikada 1000 bebek bezi üretiliyor. Yılda 7 milyar Avro değerindeki piyasaya iki marka; Pampers – Türkiye’deki ismiyle Prima– (yüzde 36) ve Huggies (yüzde 2) hakim.

Yetkililer, Avrupalı ​​bebeklerin yüzde 90’ının son yıllarda tüm Avrupa’da satılan bebek bezlerinde “çok şiddetli” kimyasallara maruz kaldığını ve bu kimyasalların gelecekte onları “potansiyel olarak çok ciddi hastalıklar” riskine soktuğunu söylüyor.

Ajans, 14 milyondan fazla Avrupalı ​​çocuğun “yaşamları boyunca yaşam kalitelerini etkileyen potansiyel olarak çok şiddetli, değişken ve gizli hastalıklardan (kanserler, şüpheli endokrin bozulmalar, reprotoksik etkiler vb.) muzdarip olabileceğini tahmin ediyor. Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre çocuklar kimyasallara karşı özellikle savunmasız.

2020’de ANSES, tehlikeli kimyasalların 2019’dan bu yana ortadan kaybolup kaybolmadığını bulmak için benzer bir çalışma yürüttü ve bebek bezlerinde yalnızca kanserojen olan formaldehitin hala mevcut olduğunu buldu. Bu, markaların daha dikkatli olduğu anlamına gelse de, kimyasal madde kullanmaya yeniden başlanabilir.

Şu an için bebek bezlerinde kimyasal madde kullanımını düzenleyen bir yasa yok. Ancak, ANSES, bu tehlikeli kimyasalların kullanımını sınırlamak için AB’de düzenleyici bir çerçeve oluşturmanın gereğini vurguladı.

AB kurumları, bebek bezlerindeki kimyasalları katı bir şekilde sınırlaması önerisine karşı çıkıyor. Avrupa Komisyonu bu hafta bir tüketici koruma yasasıyla Fransa’nın bu teklifini karşılayacaktı  ancak yasal süre ‘kaçırıldı’. Şimdi düzenlemenin yapılabilmesi için aylarca beklenmesi gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi (ENVI) başkan yardımcısı Anja Hazekamp, ​​ECHA’nın “küçük çocukların sağlığını koruyacak güvenlik kısıtlamalarını desteklemek yerine sektörün ekonomik çıkarlarını savunmayı” seçtiğini söyledi.

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), kimyasalların bebek bezlerinde bulunmaması gerektiğini kabul etdiyor, ancak ANSES çalışmasının bebekler için gerçek bir risk olduğunu kanıtlamak için yeterli olmadığını öne sürüyor.

Plastic Soup Foundation, Client Earth gibi 21 sivil toplum kuruluşu Komisyon’a, çocukların sağlık üzerindeki sonuçlarının geri döndürülemez olabileceğini ve kimyasalları yasaklamaları gerektiğini bildiren bir yazı yazdı. Yazıda, menstrüel  hijyen ürünleri gibi diğer ürünlerde de aynı malzemelerin kullanıldığına dikkat çekildi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.