EkolojiManşetSağlık

Yağmur suyunda ‘sonsuz kimyasallar’ tespit edildi: Bunlardan kaçmak için güvenli bir yer yok

0

Stockholm Üniversitesi‘nde yapılan araştırmaya göre, yağmur sularında ‘sonsuza kadar kalıcı kimyasallar’ olarak nitelenen ve yapışmaz tavalarda, yangın söndürme köpüğü ve su itici giysilerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddelerin (PFAS) varlığı tespit edildi.

Bilim insanları, çevrede uzun yıllar kalan ve dünyada hemen her evde rastlanan bu bu maddelerin kullanımının hızla kısıtlanmasının “hayati önemde” olduğunu söyledi.

Araştırmada, suları tehlikeli hale getiren bu maddelerin, nehir yolları, okyanuslar, topraklar ve hava yoluyla yayıldığı tespit edildi.

Çalışmanın başyazarı Ian Cousins, yaptığı açıklamada, kimyasalların her yerde olduğunu belirterek “dünyada bunlardan kaçınmak için güvenli bir yerin olmadığını” ifade etti.

Bu kimyasallarla ilgili en önemli sorunun, toksisitelerinin yanı sıra çevrede bozunmularının çok uzun yıllar alması olduğu belirtiliyor. Bazı zararlı PFAS’lar, yirmi yıl önce aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmış olsa da, su, hava ve toprakta varlığını sürdürüyor.

Yakın zamanda yapılan başka bir araştırmada bu maddelere Doğu Antarktika‘da bile rastlanmıştı.

PFAS’ler, gıda ambalajlarından, yapışmaz mutfak gereçlerine ve boyalara kadar günlük hayatta kullanılan pek çok üründe kullanılıyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.