Yağmur suyunda ‘sonsuz kimyasallar’ tespit edildi: Bunlardan kaçmak için güvenli bir yer yok

Araştırmalar, çevrede bozunmaları çok uzun zaman alan zararlı PFAS kimyasallarının, dünyadaki çoğu yerdeki yağmur suyunda var olduğunu ve havada, suda, ve toprakta bulunduğunu söylüyor.

Stockholm Üniversitesi‘nde yapılan araştırmaya göre, yağmur sularında ‘sonsuza kadar kalıcı kimyasallar’ olarak nitelenen ve yapışmaz tavalarda, yangın söndürme köpüğü ve su itici giysilerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddelerin (PFAS) varlığı tespit edildi.

Bilim insanları, çevrede uzun yıllar kalan ve dünyada hemen her evde rastlanan bu bu maddelerin kullanımının hızla kısıtlanmasının “hayati önemde” olduğunu söyledi.

Araştırmada, suları tehlikeli hale getiren bu maddelerin, nehir yolları, okyanuslar, topraklar ve hava yoluyla yayıldığı tespit edildi.

Çalışmanın başyazarı Ian Cousins, yaptığı açıklamada, kimyasalların her yerde olduğunu belirterek “dünyada bunlardan kaçınmak için güvenli bir yerin olmadığını” ifade etti.

Bu kimyasallarla ilgili en önemli sorunun, toksisitelerinin yanı sıra çevrede bozunmularının çok uzun yıllar alması olduğu belirtiliyor. Bazı zararlı PFAS’lar, yirmi yıl önce aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmış olsa da, su, hava ve toprakta varlığını sürdürüyor.

Yakın zamanda yapılan başka bir araştırmada bu maddelere Doğu Antarktika‘da bile rastlanmıştı.

PFAS’ler, gıda ambalajlarından, yapışmaz mutfak gereçlerine ve boyalara kadar günlük hayatta kullanılan pek çok üründe kullanılıyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

‘İklim krizi Helena ve Milton kasırgalarında hasarı büyüttü, etkisi yıllarca sürecek’

Araştırmacılar, Florida'daki kasırgalar dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplara iklim değişikliğinin katkısını tahmin etti; eylemsizliğin yıkıcı maliyetini ortaya koydu. 

‘Erkeklikle’ zehirlenmiş erkeklere bir arınma kılavuzu- Kürşat Kızıltuğ

Justin Baldoni, 'Erkeklikle Zehirlenmiş Erkekler'de 'yeterince erkek olma' endişesinin biçimlendirdiği kendi erkeklik krizini reddetme ve dönüşüm sürecini anlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR