Yaşasın “Kedi” belgeselini izledim

“Kedi” belgeseli, Amerika’da, Los Angeles Times dâhil olmak üzere pek çok gazete ve dergiden övgüler aldı. Peki ya Türkiye’de basında yeterince yer aldı mı?

Elbette HAYIR

Harika bir dış ses ile başlıyor film : “İstanbul’dan sokak kedilerini kaldırırsanız bir yanı eksik kalır” Ne güzel bir anlatım. Bunu Kedi-Siz’de defalarca sormuştum. Ya sokaklarda kedi olmasa? Şehir yaşantısı için büyük bir zulüm olurdu.

Belgesel ya da film ne fark eder ki? Küçücük bir salonda toplasan 10 kişi bir arada izledik.

Haberini okuduğumdan beri lezzetli bir şeker sözü almış çocuk gibi hop oturup hop kalktım, sabırsızlık ile bekledim…

Nihayet dün gece izleme şansım oldu.

Tam bir deli işi yapılmış. Asla dur dinlemeyen, tekrarı çekilemeyecek, kediler ile çekim yapmak gerçek bir deli işi. 2014 senesinde Nisan ve Mayıs aylarında, günde yaklaşık 24 saat süren çekimler ile hazırlanmış. İflah olmaz bir kedici olarak söyleyebilirim ki harika bir iş olmuş.

İstanbul’da Sokak kedilerinin sayısı asla bilinmese de birkaç milyon olduğuna eminim. 80 dakika boyunca hep yüzümde bir gülümseme ile izledim. Baştan söyleyeyim eğer güzel zaman geçirmek istiyorsanız mutlaka izleyin, ayrıca böyle harika işlerin devamının gelmesi için bunu izlemek bizim boynumuzun borcu zaten.

https://www.youtube.com/watch?v=elkQpLQWZrg

Evimizin içindekilerden daha çok en sevdiğim sokak kedileri işlenmiş, hem de tüm hırçınlıkları ile tüm zorlukları ile olduğu gibi gösterilmiş. Kedinin umursamazlığı, dizgine gelmezliği öyle güzel anlatılmış ki, izlerken ilk söylediğim filmin Yönetmeni Ceyda Torun kesin bir kedici.

Özellikle Samatya sahilindeki Psikopat kediyi görmek çok istedim. Belli ki Ceyda Torun en çok ondan etkilenmiş. Psikopat’ı kalp gözü ile çekmiş.

Belgeselin yönetmeni Ceyda Torun kedilerle

Sokak kedisi ile ev kedisi arasındaki evrim öyle güzel anlatılmış ki, ben kendi adıma iki tür kedi olduğuna çok inandım. Ev kedileri ve onların bir tür öncesi sokak kedileri…

Torun bence belgeseli çekerken hiçbir genel geçer kuralı takmamış. Tek amacı kedileri anlatmak ve bunu da şahane şekilde yapmış. Halen bozulmamış mahalle kültürünün en baba üyesi olan kedileri tüm gerçekliği ile izleyiciye sunmuş.Kedi-Siz’de konuk olan Yazar Mine Söğüt’de anlatıcı olarak karşımıza çıkıyor. Demek ki biz de doğru yoldayız diye seviniyorum.

Eğer belgeselde bir şeyleri eleştirmem gerekirse tek bir konuyu dile getirmek isterim.

Müzikler seçilirken klasik olarak batıya oynanış. Belgeselin ana müzikleri Kira Fontana tarafından bestelenmiş. Şahane İstanbul görüntülerinin üzerinde gayet oryantalist müzikler olduğundan fazla doğu esintisi yaşattı bana. Keşke biraz daha yerel müzikler olsaydı. Tüm Dünya’da bu kadar güzel kedinin özgürce yaşadığı bu şehir bence daha farklı müzikleri hak ediyordu.

Bu harika iş için Ceyda Torun’a teşekkür etmek istiyorum. Devamı mutlaka olmalı. Dilerim ki ana akım medyada hak ettiği değeri görür ve daha çok insana ulaşır.

 

 

Tolga Öztorun

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti

Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin araştırmasında Türkiye sularında daha önce hiç kaydı olmayan pürüz dişli yunus görüntülendi.

‘Avrupa’daki tatil yerlerine özel jet uçuşları geçen yıl yüzde 250 arttı’

Greenpeace'in yaptırdığı yeni bir analize göre, 2023'te 45 lüks destinasyona 117.000'den fazla uçuş yapıldı. Bunun sonucunda da 520.000 tondan fazla CO2 emisyonu salındı.

Yunanistan’da sonbahar yangınları: İki kişi yaşamını yitirdi

Yunanistan'ın Mora bölgesinde pazar günü çıkan orman yangınında iki kişi hayatını kaybetti, bir düzine köy tahliye edildi.

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

EN ÇOK OKUNANLAR