Hayvan HaklarıManşet

Kedileri kezzapla yakan saldırgan hakkında yakalama kararı çıktı

0

İstanbul Eyüpsultan’da geçen yıl 17 ile 6 Ağustos tarihleri arasında onlarca kedinin üstüne kezzap atarak ölmelerine ve yaralanmalarına sebep olan Murat Özdemir hakkındaki davanın son duruşması, bugün 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bölgede yaşayan sayısız kedinin üzerine kezzap attığı kamera görüntüleri tespit edilen Özdemir, şikayet üzerine gözaltına alınmış, ifadesinde suçunu kabul etmişti.

Saldırgan ifadesinde “Ben o kedileri sevmiyordum. Böyle yaptım. Onları besleyenleri de sevmiyorum” demişti. Belirlenebilen toplam 20 kediye kezzap ve asit döktüğü belirlenen Özdemir’e 91 bin 80 lira para cezası kesilmiş; tutuklu olarak yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edilmişti.

Kedilere kezzap ve asit döken kişiye para cezası
Kedileri asit dökerek katleden Murat Özdemir için yedi yıla kadar hapis cezası istendi

Özdemir bugünkü duruşmaya katılmadı. Mahkeme heyeti saldırganın bir sonraki oturumda hazır edilmesi için yakalama kararı çıkardı.

Duruşma 17 Mayıs tarihine ertelendi.

İstanbul Barosu’nun müdahillik talebi reddedildi

Bugünkü duruşmada üç tanık dinlendi, tarafların katılma talepleri alındı. Sanıkla ilgili dördüncü celsede ihbarda bulunulan İlçe Tarım Müdürlüğü, “dosyaya katılan” olarak kabul edilirken İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nin müdahillik talebi bir kez daha reddedildi.

Merkez, davanın açılmasına neden olan delilleri toplamış, raporları temin etmiş, yargılamaya esas alınacak hukuk normlarını tespit ederek, davayı ilk duruşmadan bu yana takip etmişti.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden avukat Bahtiyar Güner,  katılma taleplerinin reddi dışında kararın olumlu olduğunu söyledi: “Dosyanın bu kadar bilinmeze rağmen neticelendirilmesi vicdanları epey yaralayacaktı. Yeni duruşma gününün, görece uzak tarihe verilmesi hem kalan delillere ulaşılması hem de dosyaya tüm yargı süjelerince vâkıf olunabilmesi için bir fırsat olacak.”

Duruşmada saldırganın gerçekleştirdiği fiillerin dosyadakinden çok daha kapsamlı olduğunu tespit eden mahkeme, eksik delillerin temin edilmesi için emniyet müdürlüğüne de müzekkere yazdı. 

Hayvanları Koruma Yasası ne diyor?

5119 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 14’üncü maddesi, bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişinin altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması gerektiğini söylüyor.

Ancak şiddetin faili yakalansa dahi çok azı tutuklamayla sonuçlanıyor, çoğu gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılıyor.

Uzmanlar ve hak savunucuları, hayvanlara karşı şiddet olaylarındaki artışı, cezasızlığa bağlıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.