Siyasetçilere yaşlı hakları için çağrı: ‘Yaş Dostu Kent Sözleşmesi’ni imzalayın’

65+ Yaşlı Hakları Derneği, siyasetçilere yaşlı dostu kentler inşa edeceklerine dair söz vermeleri çağrısında bulunuyor.

65+ Yaşlı Hakları Derneği, Türkiye genelinde artan yaşlı nüfusuna dikkat çekerek yerel seçimler öncesinde adayları, “Yaş Dostu Kent Sözleşmesi”ni imzalamaya ve yaşlıların ihtiyaçlarına duyarlı kentler için çalışmaya davet ediyor.

Derneğin vurguladığına göre, Türkiye genelinde yaşlıların oranı yüzde 10’u aşmış durumda ve bu oran önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre ise, her beş seçmenden biri 60 yaş ve üstünde; yani ya yaşlanma yolunda ya da yaşlı.

yaş dostu kent sözleşmesi

65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, yerel seçimlere aday olan siyasetçilerin yaşlı seçmenlerin ihtiyaçlarını göz ardı etmemesi gerektiğini belirtiyor. Kazancıoğlu, yaşlılığın bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini, yaşlıların toplumda hak ettikleri yeri alması ve karar verme süreçlerine aktif olarak katılması gerektiğini vurguluyor.

Prof. Kazancıoğlu, yaşlılar için hizmet üretmenin siyasetçiler için de öncelik kazandığını belirtti, ancak yaşlılığı bir sorun yumağı olarak görmenin hata olacağını vurgulayarak, “Yaşlılığı, yaşamın doğal evresi olarak kabul etmemiz, yaşlılara hizmet götürmeyi bir iyilik ve yardımseverlik tercihi olmanın ötesinde, insan olmaktan gelen tüm haklarını kullanmalarını sağlamanın aracı olarak görmemiz gerekiyor” dedi.

Dünya Yaşlılar Günü’nde belediyelere çağrı
Deprem yaşlı gözetmiyor, biz gözetmek zorundayız
65+Yaşlı Hakları Derneği Meclis Komisyonu’nda: Toptancı vesayet ve ayrımcılık tazminatında üst sınır kaldırılsın

“Yaş Dostu Kent Sözleşmesi” ile yeni bir adım

Dernek, yerel yönetimlere aday olan siyasetçilere, yaşlıların ihtiyaçlarını gözeten ve yaşlı dostu bir kent yaratmayı amaçlayan “Yaş Dostu Kent Sözleşmesi”ni imzalamaları çağrısında bulunuyor.

Sözleşme, belediyelerin yaşlılar için gerçekleştirmesi gereken somut hedefler içeriyor. İki ve beş yıllık vadelerde belirlenen bu hedefler arasında, yaşlılık konusunda farkındalık eğitimleri, temel düzenlemeler ve yaşlı yaşam merkezlerinin kurulması gibi önemli adımlar yer alıyor.

Dernek, sözleşme ile belediyelerin, yaşlı bireyleri toplumun bir parçası olarak görmeleri ve onların haklarına saygı duymaları gerektiğini hatırlatıyor. Aynı zamanda, bu hedeflerle, belediyelerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan “Yaş Dostu Kentler Ağı”na üye olabilecek düzeye ulaşmaları amaçlanıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR