65+ Yaşlı Hakları Derneği, Türkiye genelinde artan yaşlı nüfusuna dikkat çekerek yerel seçimler öncesinde adayları, “Yaş Dostu Kent Sözleşmesi”ni imzalamaya ve yaşlıların ihtiyaçlarına duyarlı kentler için çalışmaya davet ediyor.
Derneğin vurguladığına göre, Türkiye genelinde yaşlıların oranı yüzde 10’u aşmış durumda ve bu oran önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre ise, her beş seçmenden biri 60 yaş ve üstünde; yani ya yaşlanma yolunda ya da yaşlı.
65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, yerel seçimlere aday olan siyasetçilerin yaşlı seçmenlerin ihtiyaçlarını göz ardı etmemesi gerektiğini belirtiyor. Kazancıoğlu, yaşlılığın bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini, yaşlıların toplumda hak ettikleri yeri alması ve karar verme süreçlerine aktif olarak katılması gerektiğini vurguluyor.
Prof. Kazancıoğlu, yaşlılar için hizmet üretmenin siyasetçiler için de öncelik kazandığını belirtti, ancak yaşlılığı bir sorun yumağı olarak görmenin hata olacağını vurgulayarak, “Yaşlılığı, yaşamın doğal evresi olarak kabul etmemiz, yaşlılara hizmet götürmeyi bir iyilik ve yardımseverlik tercihi olmanın ötesinde, insan olmaktan gelen tüm haklarını kullanmalarını sağlamanın aracı olarak görmemiz gerekiyor” dedi.
‣ Dünya Yaşlılar Günü’nde belediyelere çağrı
‣ Deprem yaşlı gözetmiyor, biz gözetmek zorundayız
‣ 65+Yaşlı Hakları Derneği Meclis Komisyonu’nda: Toptancı vesayet ve ayrımcılık tazminatında üst sınır kaldırılsın
“Yaş Dostu Kent Sözleşmesi” ile yeni bir adım
Dernek, yerel yönetimlere aday olan siyasetçilere, yaşlıların ihtiyaçlarını gözeten ve yaşlı dostu bir kent yaratmayı amaçlayan “Yaş Dostu Kent Sözleşmesi”ni imzalamaları çağrısında bulunuyor.
Sözleşme, belediyelerin yaşlılar için gerçekleştirmesi gereken somut hedefler içeriyor. İki ve beş yıllık vadelerde belirlenen bu hedefler arasında, yaşlılık konusunda farkındalık eğitimleri, temel düzenlemeler ve yaşlı yaşam merkezlerinin kurulması gibi önemli adımlar yer alıyor.
Dernek, sözleşme ile belediyelerin, yaşlı bireyleri toplumun bir parçası olarak görmeleri ve onların haklarına saygı duymaları gerektiğini hatırlatıyor. Aynı zamanda, bu hedeflerle, belediyelerin Dünya Sağlık Örgütü tarafından oluşturulan “Yaş Dostu Kentler Ağı”na üye olabilecek düzeye ulaşmaları amaçlanıyor.