31 Mart yerel seçimleriİklim KriziManşet

Genç İklim Hareketi belediye başkan adaylarından söz istiyor

0
Genç İklim Hareketi

Genç İklim Hareketi, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere katılan adaylardan kent sakinlerini iklim krizinin etkilerine karşı korumak ve iklim kriziyle mücadele konusunda taahhütlerde bulunmalarını istedi.

Change.org üzerinden başlatılan kampanyada, aktivistler 2023’ün en sıcak yıl ilan edildiğini hatırlatarak, şehirlerin emisyonların büyük bir kısmından sorumlu olduğunu vurguluyor ve seçilecek belediye başkanlarından 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşma sözü vermelerini talep ediyor.

“Bu yaz artık, iklim krizinin gelecekte olacak bir şey değil, bugün yaşanan bir şey felaket olduğunu hepimiz fark ettik” diyen genç aktivistler, iklim krizinin en büyük sebeplerinden biri olan sera gazı salımlarının %70’inden fazlasının sorumlusunun şehirler olduğunu ve yine en çok şehirlerin etkilendiğini hatırlatıyor ve “İklim felaketleri belediyelerin, belediye başkanlarının adım atmasıyla önlenebilir. İlk adım belediyelerin sera gazı emisyonlarını azaltacağına ve sıfırlayacağına dair söz vermesidir” diyor.

Kampanya metninde ayrıca şu ifadeler yer alıyor:

“Kentler için mücadele etmezsek iklim krizi önlenemez. Belediyelerin, belediye başkanlarının iklim krizine karşı kentlerde enerji dönüşümü başlatmaktan, karbonsuz ulaşım yöntemlerine yatırım yapmaya kadar bir dizi sorumluluğu var. Birleşmiş Milletler, kentlerin iklim için eyleme geçmesindeki temel ve ilk sorumlulukları binaları maksimum seviyede enerji verimli hale getirmek, ulaşım sektöründe yenilikler ile ulaşımı karbonsuzlaştırmak, yeşil alanları maksimum seviyede arttırmak, yürümeyi ve bisiklete binmeyi teşvik etmek ve akıllı su yönetim sistemlerini benimsemek olarak sıralıyor.

Kentlerimiz 2050 yılından önce saldığı emisyonları azaltmaz veya sıfırlanmazsa iklim felaketlerinin sıklığı artacak ve daha da yaygınlaşacak. Belediye başkanlarından 2050’den önce yönettikleri kentin net sıfır emisyon olması için taahhüt vermesini ve buna uygun zaman planlaması yaparak, kentlerin geleceğini güvence altına almalarını talep ediyoruz!

Bu yüzden belediyelere sesleniyoruz: 2030’da ara hedef, 2050’de net sıfır sözü verin, kentlerin iklim krizindeki mücadelesine katılın!”

Yüzlerce aktivist iklim eyleminde siyasi partilere seslendi: İklimin şakası yok

 

You may also like

Comments

Comments are closed.