Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Phaselis Antik Kenti’nde 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olan Alacasu ve Bostanlık koylarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen günübirlik tesis ve plaj projesi için bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verildi.
Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Başkanlığı tarafından açılan davada, projenin uygulanması halinde “telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması sebebiyle” bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğine karar vererek yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.
Kararda, şu ifadeler kullanıldı:
“Dava konusu işlemin Antalya – Kemer ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi Yapım İşine’ ait 30 Ocak 2023 tarihinde onaylanan 2022/1512795 ihale kayıt numaralı ve 3438225 sayılı ihale kararının bulunması ve yapım işinin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabilecek nitelikte bulunması sebebiyle mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar 2577 Sayılı Yasanın 27’inci maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, 20 Haziran 2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”
Mahkeme, inşaatın devam ettiği Nisan 2023’te projenin temelini oluşturan 13 Ekim 2022 tarihli Koruma Kurulu kararını mevzuata aykırı bularak yürütmesini durdurmuştu.
Davanın avukatı Tuncay Koç, kararı Yeşil Gazete’ye değerlendirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Phaselis’e ilişkin aldığı kararı iki kez revize ettiğini ve nisan ayında verilen yürütmeyi durdurma kararının bakanlığın ilk kararına yönelik olduğunu hatırlattı.
Koç, bugün (5 Temmuz) tebliğ edilen 20 Haziran 2023 tarihli yürütmeyi durdurma kararının ise bakanlığın ikinci ve üçüncü revize kararlarına karşı alındığını açıkladı.
Koç, bundan sonraki sürece değinerek “28 Temmuz’da ilk kararın bilirkişi keşfi yapılacak. Büyük ihtimal bu dosyada da aynı tarihte keşif yapılacak. O keşiften sonra da bilirkişi raporuna göre de esas karar verilecek” dedi.
Alacası ve Bostanlık koylarının 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olması nedeniyle bakanlık tarafından alınan kararların hukuksuz olduğunu vurgulayan Av. Tuncay Koç, “Biz bu projenin iptalini istiyoruz ve iptal de edilecek. Çünkü alınan kararlar Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve ilke kararlarına aykırı” diye ekledi.
Mahkeme kararları alınana dek Phaselis’te önemli ekolojik ve arkeolojik tahribata neden olan inşaat faaliyetlerinin yürütülmesi nedeniyle yargı, kararında geç kaldığı yönüyle ekoloji savunucuları tarafından eleştirilmişti.
Davanın avukatı Koç da “Phaselis’te maalesef bu kararlar biraz geç geldi. Biz sonucunda iptal edileceğine inanıyoruz. Fakat Phaselis Alacasu ve Bostanlı koyuna da kısmi tahribatlar verilmiş durumda” diye belirtti.
Buna rağmen bölgedeki tahribatın henüz geri döndürülemez boyuta ulaşmadığını aktaran Koç, “Keşif sırasına tekrar gidip göreceğiz. Beton dökülen bir alanı sökmüşlerdi. Arka alanlarda durum nedir, keşif sırasında durum daha net belli olacak. Tabii bir kısım yapılaşma oldu ama geriye döndürülemez boyutta değil. Oralar hâlâ çok nadide alanlar” ifadelerini kullandı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…