Manşet

Vizontele’den Etimesgut semalarına: THK’nin yangın söndürme uçaklarının bakımları yapıldı

0

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanlığı, orman yangınlarında kullanılan uçaklarına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre kuruma ait olan ve orman yangınlarıyla havadan mücadelede kullanılan CL-215 amfibik yangın uçaklarının dördünün bakım ihtiyacının TUSAŞ ile yapılan iş birliği kapsamında bir yılı aşkın çalışmanın sonunda nihai aşamasına gelindi.

Dokuz adet CL 215 amfibik yangın söndürme uçağından uçuşa elverişlilik alabilecek altı uçaktan ilk etapta dördünün bakımlarının Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliği sonucu TUSAŞ’ın destekleriyle yapılmaya başlandığı bildirildi. Söz konusu uçaklardan üçünün bakımlarının tamamlandığı aktarıldı.

Bir uçağın bakımının son aşamasında olduğu ifade edilirken iki uçağın bakımına da bir yandan devam edeceği bildirildi ve en geç 2023’e hazır hale geleceği ifade edildi.

Uçakların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından denetlendiğinin, TUSAŞ’ın isteğiyle THY’den gelen teknik ekip tarafından genel ve son kontrollerinin yapıldığının aktarılan açıklamada, “İki uçağımız bütün kontrolleri SHGM ve TUSAŞ tarafından yapıldıktan sonra, 15-16 Haziran’da THK Etimesgut yerleşkesinden havalanarak uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi. Pilotlarımızın işe alım süreci tamamlanarak, tazeleme ve yenileme eğitimlerine başlandı. CL-215 amfibik uçaklarımız piston motorlu olup dünyada az sayıda kaldığı için yedek parça temini uzun zaman almaktadır. TUSAŞ ve üretici firma desteği ile yedek parça temin edilebildiği müddetçe hizmet verecektir” değerlendirmesi yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğine istinaden Tarım ve Orman Bakanlığına hizmet sunmak üzere TUSAŞ-THK iş ortaklığı olarak 3+1 uçak kiralama teklifinin de uygun bulunarak işleminin tamamlandığının belirtildiği açıklamada, Temmuz itibarıyla çakların yangın bölgelerinde konuşlanacağı ve dört uçağın ay içinde faal olarak hizmette bulunacağı kaydedildi.

‘Bizim THK ile sorunumuz yok’

Geçen yılki orman yangınları sırasında Tarım ve Orman Bakanı olan AKP’li Bekir Pakdemirli, THK uçakları için şu açıklamayı yapmıştı:

“Burada devletin tüm kurumları var. Maalesef bu konuyu istismar etmeye çalışıp uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor. THK ile problemimiz yok, olmaz da. Elindeki uçakla ilgili problem, uçabilecek kapasitede değil, uçsa da performans verecek kapasitede değil. Türkiye’nin coğrafyasına göre helikopter seçildi. THK’nın uçakları uçabilecek kapasitede değil, hala antikacı dükkanı gibi 1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklamalar yapılıyor. Envanterimizde yangın söndürme uçağı ve helikopteri yok. Bu ezelden beri böyle. İhaleye çıkıyoruz.”

Beş kovalık eksiklik ve Pakdemirli

AKP iktidarı, özellikle Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanı görevine atanmasından sonra, uzun yıllar başarıyla görev yapan Türk Hava Kurumu’nun CL-215 tipi uçaklarını devre dışı bırakmıştı. Son üç yıldır ihale şartnamesine konulan beş bin litre şartıyla, dört bin 900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmamıştı. Bu da ‘beş kova veya beş damacana su eksiği nedeniyle THK uçakları ihaleye sokulmadı’ yorumuna neden olmuştu.

İlgili haber: Pakdemirli, Rusya’da yangın söndürme uçaklarını inceleyecek

Ayrıca, Pakdemirli bir açıklamasında, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka açıklamasında ise “Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” demişti.

Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “THK’nin söndürme uçakları neden kullanılmıyor?” soru önergesine verdiği yanıtta da “Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili haber: Yangın bölgesinde Bakan Bekir Pakdemirli’ye tepki

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” demişti.

İlgili haber: Tarım ve Orman Bakanı değişti: Pakdemirli’den ‘af’ açıklaması

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, orman yangınlarıyla mücadele hazırlıkları kapsamında hava filosuna, ABD’den getirilen ‘Chinook‘ tipi helikopterleri ekliyor.

Mayıs ortasında THK’nin 1969 model olduğu için eski denilen uçaklarına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından getirilen biri 1963 diğer 1962 model helikopterlerinin kullanılacağı duyurulmuştu.

Öte yandan Türkiye’de olası orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralanan yüksek manevra kabiliyetli  “Air Tractor” tipi 10 uçak da Mayıs sonunda İzmir’e gelmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.