ManşetTürkiye

Tarım ve Orman Bakanı değişti: Pakdemirli’den ‘af’ açıklaması

0

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin koltuğuna Vahit Kirişçi’nin getirildiği duyuruldu. Kirişçi 22. dönemde AKP‘den Milletvekili seçilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda Pakdemirli’nin görevden ayrılması ‘af talebi’ şeklinde tanımlanırken Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapacak yeni ismin Vahit Kirişçi olduğu açıklandı. 

İstifa eden Dr. Bekir Pakdemirli kararın ardından sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise kararın ardından “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Tarım ve Orman Bakanlığı görevine atanan Sayın Vahit Kirişci’yi tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum. Görevi devreden Sayın Bekir Pakdemirli bakanımıza bugüne kadarki hizmetleri için teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu. 

Pakdemirli, yangınlar ve patates tartışmaları

2021 yazında Muğla, Adana, Antalya ve Mersin dahil birçok ilde ormanlar kül olmuş, yetersiz hava araçları gündem olurken vatandaşlar yangınları söndürmek için seferber olmuştu. Bu süreçte orman yangınlarıyla mücadele konusunda hükümet eleştirilmiş ve Bekir Pakdemirli ormanların korunması ve yangınlarla mücadelede öncelikli sorumluluğun belediyelerde olduğunu söylemişti. Eski bakan Pakdemirli bu konuda oldukça çok eleştirilmişti.  

Pakdemirli’nin tartışmalara konu olduğu tek sorun yangınlar değildi, ayrıca sebze ithalatı da Bekir Pakdemirli üzerinden oldukça çok konuşulan bir konu olmuştu. Pakdemirli’nin 2013-2018 yılları arasında Kanada merkezli McCain şirketinde “iş geliştirme danışmanı” olarak çalıştığı için patates ürün ithalatındaki artışın arttığı iddiaları ortaya atılmıştı. Dondurulmuş patates firmasının Ortadoğu danışmanı olduğu iddialarının ardından söz konusu şirketin donmuş patates ürünlerinin Türkiye’de Koza Gıda tarafından ithal edildiği Alican Acanerler tarafından Teyit’te ortaya koyulmuştu. 

Vahit Kirişçi kimdir?

Vahit Kirişci, 4 Aralık 1960’da, Kahramanmaraş’ta doğdu. Ziraat Yüksek Mühendisi ve Öğretim Üyesi; Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisansını Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde, doktorasını İngiltere Cranfield Üniversitesi’nde tamamladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda teknik eleman olarak çalıştı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak ders verdi. 1995’te doçent, 2001’de profesör oldu. 16’sı yabancı dilde olmak üzere, toplam 55 adet makale, kitap, komisyon raporu ve bildiri türünde yayın yaptı.

22. Dönem Adana Milletvekili. 22. Dönem’de Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi oldu ve Başkanvekilliği görevinde bulundu. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. 23. Dönem’de aynı Komisyon’un Başkanlığına yeniden seçildi. 1995’te doçent, 2001’de profesör oldu. Kirişci, 22’nci dönemde AKP‘den Adana Milletvekili seçildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.