ManşetTürkiye

Yangın bölgesinde Bakan Bekir Pakdemirli’ye tepki: Devletin bir tane uçağı yok mu?

0

Dün, Antalya Manavgat’taki yangın bölgesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.

Bir kişi, Çavuşoğlu’na “Türk Hava Kurumu’nda 10 tane uçak var hepsi yatıyor” ifadelerini kullandı.

‘Memleket yandı’

Bir yurttaş Çavuşoğlu’na “Devletin bir tane uçağı yok mu buraya gönderebileceğiniz?” diye sordu. Çavuşoğlu “3 uçağımız vardı. 3’ü de buradaydı. Bir tanesi sonra gitti” dedi. Bu cevaba başka bir yurttaş ise “Türk Hava Kurumu’nda 10 tane uçak var hepsi yatıyor” şeklinde karşılık verirken, Bakan “Konu bu değil” dedi.

Kalabalığın arasından “Memleket yandı” sözleri de yükselirken, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu yurttaşlar tarafından yuhalandı.

‘THK’da görüşecek bir yetkili bulamadık’

Öte yandan Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün, THK’yı uçak kiralamak için aradığını, ancak görüştüğü bir görevlinin kendisine “Burada kimse yok. Herkes saat 15.30’da çıktı. Yarın sabah arayın” yanıtını verdiğini açıkladı.

Gürün, yaşananları şöyle anlattı:

Santral memuru çıktı. Ben kendimi tanıtarak yangın uçaklarının kullanılmasıyla ilgili yetkiliyle konuşmak istediğimi söyledim. Ama arkadaş, ‘Yarın sabah görüşebilirsiniz. Saat 15.30’dan sonra burada kimse kalmıyor’ dedi. Türk Hava Kurumu’nda görüşecek bir yetkili bulamadık.”

‘Asılsız iddialar’

Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı, eleştirilerle ilgili bir açıklama yaptı ve iddiaların asılsız olduğunu kaydetti:

Bugün yazılı ve görsel medya olmak üzere, bazı basın yayın organlarında hepimizi derinden üzen başta Manavgat olmak üzere ülkemizin çeşitli yerlerinde meydana gelen orman yangınlarında Kurumumuzun (THK) hava araçlarının kullanılmadığı iddialarının yer aldığı görülmektedir.

Türk Hava Kurumu olarak tüm yangınlara daha önceden olduğu gibi Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş ihale kapsamında müdahale edilmektedir.

Kamu yararına çalışan Kurumumuzun gerçeğe aykırı şekilde haberlere alet edilmesi ve kamuoyunun yanıltılması kabul edilemez bir durumdur.

Milletimizi derinden üzen orman yangınlarıyla topyekûn mücadele edilirken; asılsız iddialarda bulunanlar ağır bir vebal altındadırlar.

Öte yandan, ciğerlerimiz yanarken daha önceden detaylı açıklama yapılmasına rağmen, (görev yapmayan ve yıllık maliyeti 11 milyonu bulan) pilotların işten çıkarılması hususundaki iddiaların ısrarla tekrarlanması en hafif deyimiyle kötü niyetlerin göstergesidir. Bununla birlikte teknisyenlerimiz de halen işlerinin başında görevlerine devam etmektedirler.

Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde;
• 3 adet Beriev BE -200 10. 000 Litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı,
• 15 adet Mi-8 2.500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri,
• 2 adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7.500 litre kapasiteli helikopter

Olmak üzere orman yangınlarına müdahale eden tüm araçlar içinde, kiralama yoluyla temin ettiğimiz ve halen kurumumuz tarafından operasyonları yönetilen toplam 20 hava aracımız Manavgat’daki yangın dahil Ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahalede bulunmaktadır.”

‘Düğündeydim’

Türk Hava Kurumu Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı da, katıldığı bir televizyon programında eleştirilere yanıt verdi ve “Bu akşam bir özel durumum vardı. Çocukluğundan beri büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı. Oraya gitmek durumunda kaldım. Orada Sayın Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanımız da aramış, ona da ulaşamadık hakkını helal etsin. Ondan da özür diliyoruz bu anlamda” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.