Spor

Viva Maradona!

0

Dünya futbol tarihine hem başarıları hem de inişli çıkışlı yaşamıyla geçen efsanevi futbolcu Diego Armando Maradona, 50 yaşında…

30 Ekim 1960 tarihinde, Buenos Aires’in güneyindeki yoksul bir mahallede dünyaya gelen Diego Armando Maradona’nın bir futbol efsanesine dönüşeceğini, o yıllarda kimse tahmin edemezdi.

17 yaşında Arjantin Milli Takımı’na seçilen ancak dönemin teknik direktörü Luis Cesar Menotti tarafından daha toy olduğu gerekçesiyle kadroda yer verilmeyen Maradona, 1981’de transfer olduğu Boca Juniors’ta şampiyonluk yaşadı. 1982-1984 yıllarında İspanya’nın Barcelona takımında top koşturan Arjantinli futbolcu, kısa zamanda bir efsaneye dönüştü.

Uzun ve önemli bir kariyere sahip olan Maradona, özel hayatının yanısıra, futbol yaşantısında da iniş ve çıkışlar yaşadı. Rakip takımın futbolcularını hamleleriyle komik duruma düşüren, oynadığı birçok takıma şampiyonluk kazandıran Diego Maradona için 1991 yılı büyük bir dönüm noktası oldu. Maradona’nın uyuşturucu sorunu kamuoyuna yansıdı ve yıldız futbolcu uyuşturucu kullanmaktan 15 ay ceza aldı. 1994 Dünya Kupası’nda da yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle ihraç edildi ve şöhreti yara aldı. Maradona, 2004 ve 2007 yılları arasında uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadı.

Genç yaşta şöhreti yakalayan, 18 yaşında dolar milyoneri olan efsane futbolcu, uyuşturucu sorununun ardından kayıplara karıştı. Aldığı aşırı kilolarla tanınmaz hale gelen Maradona,yıllar sonra kilolarından ve uyuşturucudan arınarak futbol yaşamına iddialı bir dönüş yaptı.

Maradona’nın geri dönüşü…

2008 yılında Arjantin Milli Takımı’nın başına geçen Maradona, yeşil sahaların karizmatik teknik direktörleri arasına katıldı, heyecanlı hareketleriyle tekrar medyada adından söz ettirmeyi başardı. Özellikle 2010 FIFA Dünya Futbol Şampiyonası’nda, çeyrek finale kadar taşıdığı Arjantin Milli Takımı ile milyonların ilgisini ve desteğini topladı. Ancak Almanya karşısında alınan ağır yenilginin ardından, Maradona’nın görevine son verildi.

Efsanevi futbolcu, Skysports’a yaptığı açıklamada, ‘Bir gün milli takımın başına döneceğimi biliyorum. Bu benim kaderim. Bekliyorum” diyerek, umudunu dile getirdi.

Doğum gününde Napoli’ye gidemedi

Maradona 50.doğum gününü, ikisi lig şampiyonluğu olmak üzere 5 kupa kazandırdığı Napoli’de kutlamak istiyordu. Doğum gününü yakın arkadaşlarıyla kutlamak isteyen efsane futbolcu, İtalya’daki vergi borcu nedeniyle bu planlarını iptal etmek zorunda kaldı. Napoli taraftarlarının gönlünde taht kuran Maradona’nın İtalya’da yaklaşık 37 milyon euroluk vergi borcu bulunuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.