DünyaManşetSpor

Futbolun efsanesi hayata veda etti: Maradona için Arjantin’de üç günlük yas

0

Efsane futbolcu Diego Armando Maradona dün akşam saatlerinde Arjantin’deki evinde, 60 yaşında yaşama veda etti.

Ölüm haberinin duyulmasıyla Maradona’nın hayatını kaybettiği ev ile doğduğu ve gençliğini geçirdiği evlerin çevresi, başta Maradona’nın yıldızının parladığı Boca Juniors futbol takımının La Bombonera ismiyle bilinen stadyumu olmak üzere Arjantin’deki birçok stadyum ve Buenos Aires’in merkezi, ünlü futbolcu için  gözyaşı ı dökerek sloganlar atan Arjantinliler ile doldu. 

Futbol oynadığı dönemde 10 numaralı formayı giyen Maradona için başkent Buenos Aires‘te halk, yerel saat ile 22.00’de Maradona’yı anmak için balkonlara çıkarak alkış tuttu. 60 yaşında hayata gözlerini yuman Maradona’ya veda gösterilerinin devam etmesi bekleniyor.

Üç günlük yas ilan edildi

Buenos Aires’te yollardaki trafik uyarı ışıklarına “Teşekkürler Diego” yazısı yansıtıldı. Arjantin’de hükümet, Maradona’nın ölümü dolayısıyla ülkede 3 gün ulusal yas ilan etti. Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Maradona’nın naaşının Devlet Başkanlığı Binası Casa Rosada‘ya getirileceğini ve cenaze merasiminin burada yapılacağını belirtti.

Yerel basın, halka açık yapılacak merasime yaklaşık bir milyon kişinin katılmasının beklendiğini yazdı.

İtalya da yasta

Maradona’nın vefat haberi, 1984 ile 1991 sezonları arasında formasını giydiği ve 2 Serie A şampiyonluğu, 1 İtalya Kupası, 1 İtalya Süper Kupası ve 1 UEFA Kupası kazandırdığı Napoli’yi derinden üzdü. Napolili taraftarlar, büyük futbolcuyu meşaleler ve tezahüratlarla andı.

Napoli kulübü de , sosyal medyadaki tüm hesaplarındaki logosunu siyaha çevirirken, Twitter adresinden iki paylaşımda bulundu. Kulüp ilk tweetinde “Her zaman kalbimizdesin. Hoşça kal Diego” ifadelerini yazarken, hemen ardından atılan bir başka iletide de “Dünya bizim sözlerimizi bekliyor ama acımızı tarif edecek kelime yok. Şimdi yas tutma zamanı” paylaşımında bulundu.

Napoli Belediye Başkanı Luigi De Magistris de Maradona’nın ölümünün ardından Twitter’dan “San Paolo Stadı’nın ismini Diego Armando Maradona yapalım” diye yazarken, pek çok Napolili taraftar da buna destek verdi. 

Ölüm nedeni belli oldu

Diego Armando Maradona’ya yapılan otopsinin ardından Maradona’nın ölüm nedeni belli oldu. Eski Arjantin atak yapan orta saha oyuncusu ve teknik direktör, kasım ayının başlarında beyin kan pıhtısı üzerinde başarılı bir ameliyat geçirdi ve alkol bağımlılığı nedeniyle tedavi edilecekti.

Ancak Maradona’nın ölüm sebebi “kronik kalp yetmezliğine bağlı akut akciğer ödemi” olarak açıklandı. Futbolcunun uykusunda öldüğü belirtildi.

Yapılan otopsinin kesin sonucunun, Maradona’nın vücudunda herhangi bir maddenin olup olmadığını analiz edecek toksikolojik ve histopatolojik testlerin ardından kesinleşeceği açıklandı.

Dünyaca ünlü futbolcunun, dün sabah saatlerinde odasından çıkmaması üzerine psikoloğu ile psikiyatristinin odasına girdiği, uyuduğu düşünülen Maradona’nın hayati belirti göstermediğinin anlaşılmasının ardından hemşiresi ve psikoloğu tarafından yapılan kalp masajıyla da hayata döndürülemediği belirtilmişti.

Tanrı’nın eli

1986’da 13’üncü kez düzenlenen  FIFA Dünya Kupası, Meksika‘da yapıldı.  Kanada ve ABD ile yarışan Meksika, bir Dünya Kupası’nı iki kere düzenleyen ilk ülke ünvanını da aldı ve efsane ‘Meksika dalgası’ tribünlere o yıl ilk defa girdi.

Ancak, o yılı efsane yapan Diego Maradona’nın İngiltere ile oynanan çeyrek final maçında, takımının ilk gölünü eliyle atması olmuştu. O gol tarihe ‘Tanrının eli’ olarak geçti. İkinci  golü ise orta sahadan altı kişiyi çalımlayarak atmıştı. 

1982 Dünya Kupası’nda Maradona ile birlikte oynayan eski Tottenham orta saha oyuncusu Ardiles, Arjantin’de, Napoli’de ve tüm dünyada onun “bir tanrı” olduğunu söyledi. “Futbolda bir dahi olarak hatırlanacak” diyen Ardiles ekledi: “Ronaldo gibi insanlar veya Messi gibiler, bu tür bir hayranlığı hayal bile edemezlerdi.”

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.