Köşe Yazıları

Vıdı Vıdı Alışveriş Kartı

0

Seçim, nükleer ve bir sürü yoğun politik gündem varken bu yazacaklarım bazılarınıza biraz şımarıklık gelebilir bazılarınıza da “oğlum sen hasta mısın, çatlak mısın? Dedirtebilir ama dayanamayıp yazacağım.

Artık hemen hemen hepimiz büyük marketlerden alışveriş yapıyoruz, küçük market, büfe gibi kavramlar kalmadı pek. En azından benim oturduğum semtte ve bölgede küçük market yok, 4 tane büyük süpermarket şubesi var. Haliyle, genellikle mecburen en ufak bir şeyde bile bu marketlerden alışveriş yapıyoruz.

Kanıksamış durumdayım artık buralardan bir şeyler almayı, alışveriş yapmayı. Her ne kadar bazen rahatsız olsam da buralardan alışveriş yapmak eskisi kadar batmıyor.

İşte yine böyle bir alışveriş sırasında yaşadıklarımı paylaşacağım. Daha dün yaşandı bu olay.

Bir süre önce bu büyük marketlerden biri, “indirim” geyiği kapsamında bir kart vermişti bana, sonra da internet sitemize girip kartınızı kaydettirebilirsiniz demişti.  Ben de sallamamıştım.

Dün yine aynı yerden yağ, bira vs. alırken, kartımı kaydetmediğim için kartın iptal olduğunu, yeni kart çıkartmam gerektiğini söylediler. Kartı kayıt için de kişisel bilgilerinizi, isim soy isminizi, telefonunuzu, e-mailinizi vermeniz vs. gerekiyor dediler.

Bana manyak diyebilirsiniz ama şalter attı bende. Ya, elin özel şirketi bana bir götü boklu kart vermek için tüm şeceremi kayıt altına alsın ki? Niye paylaşayım ki bu özel bilgilerimi?

Yok efendim benim güvenliğim içinmiş, ya biri alıp da kartımı alışverişte kullanıp sonra puanlarımı hüpletseymiş?

Haydi, iyi niyetlisiniz, peki bana sormadan bu bilgileri paylaşmıyorum diye niye kartı iptal ediyorsunuz?

Dostlar bu size çok basit gelebilir ama, bu kadar kolay mı insanların kişisel bilgilerine dokunmak, veya bilgisini vermeyenin hakkını sanki bu bilgiye sahip olmak çok doğal bir şeymiş gibi, gasp etmek?

Tamam, facebookta da paylaşıyorum bu bilgileri, ama özel şirket, bir süpermarket zinciri kişisel bilgilerimi paylaşmamı nasıl dayatır?

Gerçekten, manyak mısın dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ama böyle ufak, çaktırmayan adımlar ile her şirket artık müşteri ilişkileri hakkında kendi veri tabanlarını yaratıyor, bizi manipüle etmeye çalışıyor. Sonuç mu, emeğimizin karşılığını elimize geçer geçmez onlara teslim ediyoruz. Aracı oluyoruz bize para veren ile bizi manipüle edip soyanlar arasında. Maaşımızı birinden  alıp birine veriyoruz.

Özgürlüklerimiz de böyle böyle kısıtlanıyor işte. Kişisel bilgileri artık paylaşmayı kanıksıyoruz, doğal bir şeymiş gibi dağıtıyoruz.

Unutuyoruz neler döndüğünü…

PS: Akşam süper markette, Vıdı Vıdı İndirim kartı ile peynir almaya gideceğim. İndirim varmış. Gelmek isteyen var mı?

 

You may also like

Comments

Comments are closed.