Venezuela’da şiddetli yağış: 36 kişi öldü, 56 kişi ise hala kayıp

Venezuela’ya bir günde düşen yağış 36 insanın canına mal oldu. 56 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

La Nina’nın etkisi altında olan Venezuela’da hafta sonu kaydedilen şiddetli yağış kaynaklı ölümlerin sayısı 36’ya yükseldi.

Yağışlar nedeniyle gerçekleşen toprak kaymalarının ardından onlarca kişi ise hala kayıp.

8 Ekim’de başlayan sağanak yağış büyük ağaç gövdelerini ve çevredeki dağlardan kopan enkazları Caracas‘ın 67 kilometre güneybatısındaki Las Tejerias bölgesine sürükledi. Tarım arazileri de düşen aşırı yağış ve buna kaynaklı yaşanan toprak kaymalarından olumsuz etkilendi.

Venezuela’da bir aylık yağış sekiz saatte düştü 

56 kişi hala kayıp

Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, Caracas’a yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bulunan yaklaşık 50 bin nüfusa sahip şehir olan Las Tejerias‘ı ziyareti sırasında devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, “En acil mesele ile; insan aramakla ilgileniyoruz” dedi.

İçişleri Bakanlığı ölü sayısını dün açıkladı ve 56 kişinin hala kayıp olduğunu duyurdu.

Rodriguez, 300’den fazla evin yıkıldığını ve 750’den fazla evin hasar gördüğünü söyledi.

Bloomberg’in aktardığına göre; yaklaşık bin 200 kurtarma görevlisi olay yerine müdahale ederek evlerini kaybeden insanları barınaklara yönlendirdi, sokakları temizledi ve elektrik hizmetini yeniden sağladı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bölgeyi afet bölgesi ilan ettikten ve 9 Ekim’de üç günlük ulusal yas ilan etti. Maduro dün bölgeyi ziyaret etti.

Son günlerde Venezuela’nın orta ve batı kesimlerinde yağmurlar etkili oldu. Savunma Bakanı Vladimir Padrino 9 Ekim’de sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda arama ve kurtarma operasyonlarını yürütmek için ordunun konuşlandırıldığını söyledi.

Maduro bu hafta devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, tropikal yağmurun 120 belediyeyi alt üst ettiğini söyledi.

Son ölümler, La Niña hava olayının neden olduğu şiddetli yağışlar sebebiyle son haftalarda arttı.

La Niña hava olayı nedir?

La Niña, güçlü rüzgarların Büyük Okyanus‘ta sıcak yüzey suyunu, Güney Amerika’dan uzağa, Endonezya‘ya doğru götürmesiyle ortaya çıkıyor. Bunun yerini, daha soğuk derinlerden yüzeye çıkan su alıyor.

Bu durum da, dünyanın çeşitli bölgelerinde önemli hava durumu değişikliklerini beraberinde getiriyor.

Çok güçlü bir La Niña yaşanırsa, hat üzerindeki ülkeler çok yağışlı bir kış geçiriyor, güneydoğu Asya’da da daha hareketli bir muson mevsimi anlamına geliyor. Sıklıkla kar yağış getiren,  atmosferin yüzeyi ile daha yüksek kesimleri arasındaki rüzgar değişimini azalttığı için daha çok sayıda büyük fırtınaya yol açan bu hava olayı, aynı zamanda bazı bölgelerde de kuraklığa yol açıyor.

Normalde küresel sıcaklıklarını düşürmesi beklenen hava olayı, WMO‘dan Prof. Petteri Taalas‘a göre, bu durum sera gazları tarafından atmosferde tutulan sıcaklıkla çoktan dengelenmiş durumda. Son güçlü La Nina 2010-2011’de gerçekleşmişti.

‣ Üçlü La Nina

Yeşil Gazete yazarı, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Levent Kurnaz, bu yılki La Nina hava olayıyla ilgili şunları yazmıştı:

“Bu yıl Pasifik sularının normalden serine dönmesiyle Haziran 2020’de başlayan La Nina, Ocak 2021’de tepeye ulaştı ve hızla azalmaya başladı. Azalıp normal duruma geçmesi beklenirken Eylül 2021’de tekrar şiddetli bir La Nina’ya döndü. Bu sene temmuz ayında zayıflayıp normal duruma geçmesi beklenirken tekrar şiddetlenmeye başladı.  Şu anda da süren La Nina’nın üçüncü dönemine giriyoruz. Bu nedenle de dünyanın doğu ve güney bölgeleri aşırı yağışlarla boğuşurken, batıda büyük kuraklıklar yaşanıyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR