Dünyaİklim KriziManşet

Venezuela’da bir aylık yağış sekiz saatte düştü: En az 25 can kaybı, onlarca kayıp

0
Venezuela‘da aşırı yağış sebebiyle küçük nehirlerin taşmasının ardından en az 25 kişi hayatını kaybetti. En az 52 kişi ise halen bulunamadı.

Bir aylık yağmurun sadece sekiz saat içinde düştüğünü ve burada yaşayan topluluğun içme suyu sistemine güç sağlamak için kullanılan pompaların sel sularıyla  taşındığını anlatan Rodriguez, önceliğin kasaba genelinde hala çamur ve kayalar altında mahsur kalan insanları bulmak olduğunu belirtti.

Başkan yardımcısı Tejerias’ta sular altında kalan bir sokakta yaptığı açıklamada “Kız ve oğlan çocuklarını kaybettik. Kasabada olanlar bir trajedidir” dedi.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro da Twitter hesabından bölgeyi afet bölgesi ilan ettiğini ve üç günlük yas ilan ettiğini açıkladı.

Reuters‘e konuşan tanıklara göre yaklaşık 73.000 nüfuslu bir kasaba olan Tejerias’ın sokakları çamur, kayalar ve birbirine dolanmış ağaç dallarıyla dolu ve yıkılmış evlerle kaplı. 43 yaşındaki taksi şoförü Armando Escalona, ​​sel suları onları gafil avladığında ailesiyle birlikte bir kilise ayininde bulunduğunu anlattı. Bir cisim başına çarpıp bilincini kaybedene kadar ailesine kısa bir süre sarıldığını hatırladığını belirten taksi şoförü, uyandığında ailesini bulamamış: ​​”Eşimi ve 5 yaşındaki oğlumu kaybettim. Konuşamıyorum bile. Kilisedeydi ve her şey çok hızlı oldu.”

58 yaşındaki bir satıcı olan Gustavo Arevalo ise suların akşam üzeri hızla yükselmeye başladığını ve kasabanın telefon anteninin düştüğünü söyledi. “Baraj suyu serbest bırakılmış gibi” diyen Arevelo, sel suları çekildikten sonra, insanlara yardım etmeye çalıştı.

Arama ve kurtarma yetkililerine göre, taşan nehirlerden biri olan El Pato, birkaç evi, dükkanı ve bir mezbahayı silip götürdü.

Rodriguez, sağanak yağışın Pazar sabahı diğer üç merkezi eyalette de toprak kaymalarına neden olduğunu, ancak herhangi bir can kaybı olmadığını söyledi.

Son ölümler, La Nina hava olayının neden olduğu şiddetli yağışlar nedeniyle son haftalarda ülkede hayatın kaybedenlerin toplamının en az 40’a ulaşmasına neden oldu.

Üçlü La Nina

Yeşil Gazete yazarı, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Levent Kurnaz, bu yılki La Nina hava olayıyla ilgili şunları yazmıştı:

“Bu yıl Pasifik sularının normalden serine dönmesiyle Haziran 2020’de başlayan La Nina, Ocak 2021’de tepeye ulaştı ve hızla azalmaya başladı. Azalıp normal duruma geçmesi beklenirken Eylül 2021’de tekrar şiddetli bir La Nina’ya döndü. Bu sene temmuz ayında zayıflayıp normal duruma geçmesi beklenirken tekrar şiddetlenmeye başladı.  Şu anda da süren La Nina’nın üçüncü dönemine giriyoruz. Bu nedenle de dünyanın doğu ve güney bölgeleri aşırı yağışlarla boğuşurken, batıda büyük kuraklıklar yaşanıyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.