Venezuela’da askeri isyan bastırıldı

Seçimlerin ardından görevine başlayan Kurucu Meclis nedeniyle gerginliğin sürdüğü Venezuela’da, askeri bir isyanın kısa sürede bastırıldığı açıklandı.

Venezuela’da ülkenin en büyük üçüncü kenti Valencia’daki bir askeri üste yaşanan hareketlilik ve eski bir yüzbaşı liderliğindeki silahlı kişilerin yayınladıkları videoyla halkı ayaklanmayla çağırmaları, ordu içinde Nicolas Maduro hükümetine karşı isyan çıktığına dair haberleri de beraberinde getirdi.

Yayınlanan videoda, etrafında kamuflaj kıyafetli 15 kişi bulunan ve isminin Juan Carlos Caguaripano olduğunu açıklayan eski yüzbaşı, “Bu bir darbe değildir… Anayasal düzenin yeniden kurulması için yapılan bir sivil ve askeri eylemdir” diyerek, acilen bir “geçiş hükümeti kurulması ve serbest seçimler düzenlenmesi” çağrısında bulundu.

Ancak iktidardaki Sosyalist Parti’nin başkan yardımcısı Diosdado Cabello, Twitter’dan yaptığı açıklamada, durumun kontrol altında olduğunu ve “askeri üsse saldıran teröristlerin gözaltına alındığını” duyurdu. Görgü tanıkları, şafak öncesi gerçekleşen olay sırasında silah sesleri duyduklarını belirtmişti.

Reuters’ın haberine göre, yetkililer, “teröristlerin” üsten silah çalmaya çalıştığını ve “saldırı sonrası” yedi kişinin gözaltına alındığını söyledi.

“Hedef Bolivarcı devrim”

Hükümet, sağcılar tarafından planlandığını iddia ettiği saldırının amacının, yaklaşık 20 yıl önce eski Devlet Başkanı Hugo Chavez tarafından başlatılan “Bolivarcı devrimi” yıkmak olduğunu savundu.

Sosyalist Parti yetkilisi Elias Jaua, “Miami’deki hezeyanlı akıllarca planlanan bu saldırılar, sadece Bolivarcı halkın ve silahlı kuvvetlerimizin moralini yükseltmeye yarar” ifadesini kullandı.

Venezuela’da protesto gösterilerine yol açan seçimler sonucunda üyeleri belirlenen Kurucu Meclis, uluslararası tepkilere rağmen cuma günü göreve başlamıştı. Kurucu Meclis’in ilk icraatı ise muhalif başsavcı Luisa Ortega’yı görevden almak olmuştu. Başta ABD olmak üzere; aralarında Kolombiya, Şili, Guatemala, Meksika, Panama ve Peru’nun da bulunduğu ülkeler bu karara tepki göstermişti.

Muhalefet ve ABD dahil birçok ülke, anayasa yazmak üzere seçilen yeni yasama organı Kurucu Meclis’in meşru olmadığını iddia ediyor. Hükümetin bu hamleyle, muhalefet kontrolündeki parlamentoyu baypas ederek gücünü daha da artırmayı hedeflediği öne sürülüyor.

 

(DW Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR