Ve Conchita da öldü, 35 yıllık en uzun barış nöbeti bitti

ABD’nin başkenti Washington DC’deki Beyaz Ev önünde barış nöbeti tutan savaş karşıtı aktivist Concepcion Picciotto (Conchita) önceki gün 80 yaşında hayata veda etti.

Hdlns12-ConcepcionPicciotto ve Thomas tarafından başlatılan ve dünyanın en uzun süreli barış eylemi olarak bilinen Beyaz Ev önündeki barış nöbeti 1981’den bu yana devam ediyordu.

Eylem, 3 Haziran 1981’de New Yorklu eski bir kamyon şoförü olan nükleer karşıtı aktivist William Thomas tarafından nükleer savaşa ve silahlanmaya karşı bir protesto olarak başlatıldı. Concepcion Picciotto, Thomas’a Ağustos 1981’e katıldı. İkili zaman zaman aralarına katılan başka aktivistlerin de desteğiyle Thomas’ın öldüğü 2009 yılına kadar nöbeti 27 yıl birlikte sürdürdüler. Thomas’ın ölümünden sonra Conchita nöbete tek başına devam ediyordu.

2014 yılında yaptığı bir konuşmada Concepcion Picciotto şunları söylemişti:

Concepcion_Picciotto
Beyaz Ev önündeki barış nöbeti çadırı

“1981’den beri Beyaz Ev’in önünde barış nöbetini sürdürüyorum, 31 ya da 32 yıl yapar. 1981’den beri iki kişi yapıyorduk. Kapının hemen önünde duruyorduk. Ama ortağım Thomas birkaç yıl önce öldü. Polis tarafından, askerler tarafından defalarca dövüldük, gazlandık, çok kez gözaltına alındık, ayrıca kar, yağmur…”

Thomas ve Conchita 1985 yılından bir eylem fotoğrafında
Thomas ve Conchita 1985 yılından bir eylem fotoğrafında

ABD’ye 18 yaşında İspanya’dan göç eden Concepcion Picciotto’nun Pazartesi günü Washington, D.C.’de evsiz kadınların kaldığı bir tesiste öldüğü bildirildi. Picciotto’nun ölüm nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aktivistin bir süre önce düşerek bir kaza geçirdiği belirtiliyor.

Picciotto Michael Moore’un 2004 filmi Fahrenheit 9/11‘de de yer almıştı. Destekçileri tarafından 1601 Pennsylvania Avenue adıyla bilinen eylem ABD tarihinin en uzun ömürlü politik aktivizmi olarak adlandırılıyor.

 

(Yeşil Gazete, Democracy Now)

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR