DünyaManşet

Ve Conchita da öldü, 35 yıllık en uzun barış nöbeti bitti

0

ABD’nin başkenti Washington DC’deki Beyaz Ev önünde barış nöbeti tutan savaş karşıtı aktivist Concepcion Picciotto (Conchita) önceki gün 80 yaşında hayata veda etti.

Hdlns12-ConcepcionPicciotto ve Thomas tarafından başlatılan ve dünyanın en uzun süreli barış eylemi olarak bilinen Beyaz Ev önündeki barış nöbeti 1981’den bu yana devam ediyordu.

Eylem, 3 Haziran 1981’de New Yorklu eski bir kamyon şoförü olan nükleer karşıtı aktivist William Thomas tarafından nükleer savaşa ve silahlanmaya karşı bir protesto olarak başlatıldı. Concepcion Picciotto, Thomas’a Ağustos 1981’e katıldı. İkili zaman zaman aralarına katılan başka aktivistlerin de desteğiyle Thomas’ın öldüğü 2009 yılına kadar nöbeti 27 yıl birlikte sürdürdüler. Thomas’ın ölümünden sonra Conchita nöbete tek başına devam ediyordu.

2014 yılında yaptığı bir konuşmada Concepcion Picciotto şunları söylemişti:

Concepcion_Picciotto

Beyaz Ev önündeki barış nöbeti çadırı

“1981’den beri Beyaz Ev’in önünde barış nöbetini sürdürüyorum, 31 ya da 32 yıl yapar. 1981’den beri iki kişi yapıyorduk. Kapının hemen önünde duruyorduk. Ama ortağım Thomas birkaç yıl önce öldü. Polis tarafından, askerler tarafından defalarca dövüldük, gazlandık, çok kez gözaltına alındık, ayrıca kar, yağmur…”

Thomas ve Conchita 1985 yılından bir eylem fotoğrafında

Thomas ve Conchita 1985 yılından bir eylem fotoğrafında

ABD’ye 18 yaşında İspanya’dan göç eden Concepcion Picciotto’nun Pazartesi günü Washington, D.C.’de evsiz kadınların kaldığı bir tesiste öldüğü bildirildi. Picciotto’nun ölüm nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aktivistin bir süre önce düşerek bir kaza geçirdiği belirtiliyor.

Picciotto Michael Moore’un 2004 filmi Fahrenheit 9/11‘de de yer almıştı. Destekçileri tarafından 1601 Pennsylvania Avenue adıyla bilinen eylem ABD tarihinin en uzun ömürlü politik aktivizmi olarak adlandırılıyor.

 

(Yeşil Gazete, Democracy Now)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.