Varlık Fonu’nun yeni Genel Müdürü Salim Arda Ermut

Görevden alınan Zafer Sönmez'in yerine Varlık Fonu'nun başına getirilen Salim Arda Ermut yaklaşık 250 milyar dolarlık bir varlığı yönetecek.

Türkiye’nin en büyük 20 kamu kuruluşunu bünyesinde barındıran Varlık Fonu‘nun üst yönetiminde değişikliğe gidildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Zafer Sönmez görevinden alınarak, yerine Salim Arda Ermut atandı.

Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdürlük görevine atanan Ermut, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığını yürütüyordu. Eylül 2018’de Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atanan Ermut, bu görevinden 2020 Kasım ayında ayrılmıştı. Haziran 2019’da Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan Ermut, THY İcra Kurulu’ndaki üç üyeden biri. 

Varlık Fonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Varlık Fonu yönetiminde şu isimler yer alıyor: Erişah Arıcan, Hüseyin Aydın, Rifat Hisarcıklıoğlu, Fuat Tosyalı, Burak Dağlıoğlu ve Zafer Sönmez.

250  milyar dolarlık bilançosuyla, en büyük holdinglerin 4-5 katı büyüklüğündeki fonun başındaki isim olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı  denetleyen de yine Cumhurbaşkanı’na bağlı Devlet Denetleme Kurulu. Fonun borcu kamu borcu olmamasına karşın borçlarının teminatı kamu şirketleri. .

2016 yılında kurulan Varlık Fonu’nun sekiz  sektörden 20 şirket, iki lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyü de şöyle: 

Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik, Platform AŞ, Botaş, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya, Türk Hava Yolları, PTT, İzmir Alsancak Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, TVF Maden, Nakit Karşılığı Şans Oyunları Lisansı, At Yarışı Düzenleme ve Bahis Kabul Etme Lisansı, Türksat, Türk Telekom (yüze 5 hisse). Turkcell’in kontrolü de Varlık Fonu’nda.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR