İfade ÖzgürlüğüManşetSağlıkTürkiye

TTB Merkez Konsey üyeleri görevden alındı

0

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi‘nin görevden alınması talebiyle açılan davanın karar duruşması Ankara Dışkapı Adliyesi’ndeki  görüldü. Başka Şebnem Korur Fincancı dahil olmak üzere tüm yönetimin görevden alınmasına karar verildi.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik ifadeleri nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında ‘terör propagandası yapmak’ iddiasıyla 27 Ekim 2022 tarihinde tutuklanmıştı. Yedi yıl altı aya kadar hapis istemiyle açılan dava, Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘yetkisizlik’ kararı verilerek İstanbul’a gönderilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ayrıca TTB Merkez Konseyi ve Fincancı’nın kuruluş amaçlarına aykırı faaliyette bulundukları iddiasıyla görevlerine son verilmesi ve yerlerine yenilerinin seçilmesi talebiyle davaname hazırlayarak, Ankara 31’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne göndermişti.

Duruşmaya görevden alınmaları istenen TTB Merkez Konsey üyeleri ve avukatlarının yanı sıra milletvekilleri, sendika temsilcileri, meslek örgütü yöneticileri ile CHP, HEDEP, TİP‘ten milletvekilleri katıldı.

Mahkeme, kararında, TTB Kanunu ek 2. maddesine göre; bir ay içinde yeniden seçime gidilmesine; büyük kongre üyeleri arasından 5 kişilik heyetin görevlendirilmesine hükmetti. Bu kişiler şöyle: Konya Tabip Odası Başkanı Bahadır Öztürk, Malatya Tabip Odası Başkanı Mustafa Sezai Demirel, Erzurum Tabip Odası Başkanı Muhammed Çağatay Engin, Samsun Tabip Odası Başkanı Ömer Fazıl Çadır, Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç. 

Göreve getirilen beş odadan Malatya, Denizli ve Samsun tabip odaları geçtiğimiz günlerde yayımlanan “TTB ve tabip odalarının yönetsel süreçlerine müdahalenin son bulmasını talep ediyoruz” başlıklı bildiriye imza atmıştı.

Görevden alınan üyelerin isimleri ise şöyle: TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Genel Sekreter Vedat Bulut, üyeler Nursel Şahin, Onur Naci Karahancı, Kazım Doğan Eroğulları, Alican Bahadır, Ahmet Karer Yurtdaş, Adalet Çıbık, Aydın Şirin ve Lütfi Tiyekli.

Korur- Fincancı: TTB’den bizi söküp atmaya hiç kimsenin gücü yetmez

Mahkeme kararıyla görevden alınan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise kararı şöyle değerlendirdi: “Bu mücadele bitmez. Daha önce de söylemiştik, mücadele TTB’nin adıdır. TTB’den bizi söküp atmaya hiç kimsenin gücü yetmez. Biz her zaman TTB içinde emek vermeye devam ederiz. Gerekirse yeri sileriz, gerekirse deprem bölgesinde yükleri taşırız, gerekirse de üretiriz, halk sağlığı sorunlarını hep beraber dile getiririz. Bu görevimizin başındayız. Bu mücadeleyi sürdüreceğimizi, bu mücadelenin de Türk Tabipleri Birliği içinde, o çatının altında olacağını bilmenizi istiyoruz” dedi.

TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, karar kesinleşene Merkez Konsey’in göreve devam edeceği vurgulandı:

“Siyasi iktidar eliyle egemen kılınmak istenen hukuksuzluk rejimi bir meyvesini daha vermiş; Türk Tabipleri Birliği’ni hedef alan davada, bir yıldan bu yana süregelen hukuksuzluklar silsilesi Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması ile sonuçlanmıştır.

Altını kalın çizgilerle çiziyoruz: Türk Tabipleri Birliği için dünden bugüne değişen hiçbir şey yoktur. Merkez Konseyi karar temyizde kesinleşene kadar görevinin başındadır. Eşitlik yoksa, özgürlük yoksa, demokrasi yoksa, adalet yoksa, sağlık yoksa; mücadele haktır! Ve mücadele, Türk Tabipleri Birliği’nin adıdır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.