Urumiye Gölü ölüyor

İran’da dünyanın en büyük üçüncü tuzlu su gölü olan Urumiye Gölü’nin yok olma tehlikesi ülkedeki çevrecileri ayaklandırdı. Tebriz, Erdebil, Urumiye gibi kentlerde yürüyüşler düzenlendi.

Gösterilerde, ‘Urumiye ölüyor, meclis bakıyor’, ‘Urumiye’ye hayat verin’ şeklinde sloganlar atıldı. Binlerce kişinin katıldığı eylemlere polisin müdahalesi sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Doğal felakete neden olarak, gölü besleyen ırmaklardaki yanlış sulama uygulamaları gösteriliyor. Kuruma belirtileri, 1990’larda ortaya çıktı. Urumiye’ye akan nehirler üzerine 35 baraj inşa edildi. 10 yeni barajdan daha söz ediliyor. Gölün en derin yeri 2 metreye zor ulaşıyor.

Flamingo, pelikan ve martı gibi su kuşuna ev sahipliği yapan gölün, yüzde 60’lık bölümü kurudu. Uzmanlara göre iki yıl içinde yok olacak. İran’ın turizm değerlerinden biri olan gölün tuzla kaplı bir toprak parçasına dönüşmesi, geçimini tekne turlarıyla sağlayan yöre halkına da darbe vurdu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR