Dış Köşe

Üniter aklın oyunları – Sennur Baybuğa

0

Sennur Baybuğa’nın bu yazısı Bas-haber sitesinden alındı

Sendikaların yıllar sonra ve tekrar boş bir laiklik söylemi ile miting düzenlemeye başlayacağı, solcu gazetelerin milli bayramları kutladığı şu zamanlarda, demokrasinin bir gün bahar suratı ile kendini göstereceği ve bunu da bizim başaracağımızla ilgili umudumu korumam için bir sebep yok. Ben tekkeyi kimin beklediği ile değil yıkılması zorunluluğu ile ilgilenen biriyim. Üniter devletin bas bas bağırıldığı ve sadece tek adama muhalefe indirgenmiş sığ muhalefetin, solun şarkılarına ilham olduğu şu dönemlerde, sosyalist iddia taşıyan gazetelerin manşetlerine milliliğe övgü dizen büyük kutlama telgrafları taşımalarının ne anlama geldiğini bilmeyecek kadar aptal değiliz hiçbirimiz.

Tuhaf bir ülke burası, birisi çıkıyor, bir grup çıkıyor, bir insan çıkıyor her neyse, iktidarda olduğu söylenen uzun boylu yönetici ya da parti aleyhinde büyükçe bir laf ediyor ve birden kahramanımız oluyor, bizim kahramanımız dikkatinizi çekerim, sonra yazılarından dip dip bir Kürd düşmanlığı, dip dip bir hak düşmanlığı, inceden bir ittihatçılık ama bir o kadar ağır cila ve biz o ince yazıların peşinde, toplantı salonlarında yerimizi alıyoruz alkışlamak için, sonra bir gün, pat diye ‘iktidarın’ suratını değil de mazlumun adını anmadığını fark ettiğimiz de düşmanımız oluyor. Bıktırıcı bir kısır döngü, 19 Mayıs tarihli sol gazeteleri okumamam gerekirdi. Özü şu ki; üniter devlet 60 yıldır da bu solun sevdasıdır, ittihatçılığa hiç girmeyeceğim bile, sağlarını tanıdığım zamanlardan konuşuyorum, kahramanlarımız nedenini bilmedikleri bir sevda ile severler bu cumhuriyeti, nedenini bilmeyiz zira kimse bize anlatmamıştır. Kürdler anlatıyor canlı canlı ama öğrenmeye niyetimiz yok hala, onları da kendimize bir güzel benzetmekteyiz ki tadından yenmez.

Dokunulmazlıklar kalksın mı kalkmasın mı oylamasının ikincisi bugün yapılacak, (tam ben yazıyı yazarken birinci madde 373 kabul oyu ile geçti) üç gün önce yapılan oylamada kararsızların ve boş oy atanların sayısını gördüğümde bu basiretsizler kurultayından bir şey beklememin manasız olduğunu anladım ben, gerisi ile ilgilenmiyorum. HDP ‘yi yazarken tirePKK yazan siyasi aymazlığın ve aklın, ülkede bir arada yaşamaya ve demokrasiye dair kafa yorduğunu düşünmüyorum.

Kaldı ki bugünkü referandum da dahil bize sürpriz gelmeyen, gelmemesi gereken her şeyin bu ülkede karşılığı var. Bu ülkenin ‘sol’unda, sağında ortasında, her daim düzenini kuran tüm temel ilkelerin bir karşılık ve ortaklık kurduğu, söz konusu millilik olunca, halklar kavramına bile aynı titreyen suratla bakanlar ülkesinde, yazık ki Türk ve yazık ki Sünni Müslüman’ın değilsen ne siyasetin ve ne de vicdanın öznesi olamayacağın aşikardır. Bütün hesaplar seçimler, kavgalar senin dışında sana rağmen olur ve senin dışında sürekli dönen o top asla sana pas edilmez, arada oyuna soktukları bir iki takımlar dışı destekçi oyuncunun senin takımında yedek gibi görünüp yine de masumca topu onlara kaptırmak için çevirdiği dalavereleri belki görürsün, genellikle görmezsin, zira eksik adamla oynamamak her daim hoşuna gider. Bu oyunu terkedip yeni bir ligde kendine yer bulmadıkça, her daim yenileceğin ve yenile yenile yorgun düşeceğin bu ülkede senin için pişmiş bir dilim ekmek var ise de bunu yedek oyuncu adındaki sahtekarlar ordusuna kaptırmamanın bir yolunu da artık bul isterim.

sennur baybuğaSennur Baybuğa – www.bas- haber.com

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.