ManşetDünyaİfade Özgürlüğü

Yunanistan’da polisi eleştiren MeRA25 vekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı

0

Yunanistan‘da parlamentodaki partilerden MeRa25 milletvekili Angelika Adamopoulou,  protesto gösterilerinde sivil polisin şiddeti başlatmak için provokatör olarak hareket ettiğini iddia ettiği bir parlamento konuşmasının ardından yerel bir polis sendikası tarafından hakaretle suçlandı.

Konuşmasında, aralarında eski bir Kamu Düzeni Bakanı, polis sözcüsü, parlamento üyeleri ve gazeteciler de dahil olmak üzere bazı kişilerin kamuoyuna yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Adamopoulou‘nun dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verildi. 

Yunanistan Meclisi’nde, milletvekilileri kovuşturmadan muaf olmasına karşın, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması basit çoğunluk yetiyor.  

Hakaretten yargılanacak

Diem25′in aktardığına göre, iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi partisinin tüm milletvekilleri ve dört Sosyal Demokrat milletvekilinin oylarıyla dokunulmazlığı kaldırılan Adomopoulo, yargılanacak.

Ülkede geçmişte, ciddi suçlar ve belirli kişilere yönelik hakaret davaları nedeniyle, Yunan yasalarının öngördüğü üzere milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılmıştı. Ancak kişisel olmayanbir gruba hakaret suçlaması nedeniyle dokunulmazlığın kaldırılması bir ilk. 

Varoufakis: Parlamentarizmin yenilgisi  

Yunan ekonomist ve siyasetçi,ülkenin eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bir milletvekilinin polisi eleştirdiği gerekçesiyle dokunulmazlığının kaldırılması ve ardından gelecek kovuşturmaya ilişkin şunları söyledi: 

“Bugün parlamentarizmin şiddetli bir yenilgisini yaşıyoruz. Sorun Adamopoulou’nun yargılanmakta olduğu ifade değil, Yunan parlamentosu üyelerinin ifade özgürlüğüdür. “

Varoufakis, “Otoriter rejimler tarafından yönlendirilen Türkiye ve Macaristan parlamentoları dışında Avrupa’da bir milletvekilinin görüşlerinden dolayı yargılandığı başka bir yer olmadığını” kaydetti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.