ManşetTürkiye

UNESCO: Türkiye Hasankeyf’i aday göstermedi

0

Sular altında kalma tehlikesi daha da ciddileşen Hasankeyf, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınsa kurtulabilir miydi? UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Türkiye’den böyle bir talep gelmediğini bildirdi.

Türkiye’de Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın kabul edilmesiyle, tarihi Hasankeyf kentinin sular altında kalmasına yol açacak proje de yasalaşmış oldu.

11

Batman ili sınırları içerisinde bulunan Hasankeyf’in, yaklaşık 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor. 1981 yılında Türkiye’de doğal koruma alanı ilan edilen Hasankeyf’i bekleyen tehlike, mecliste kabul edilen son tasarıyla daha da ciddileşti. Bir an önce boşaltılması kararlaştırılan Hasankeyf, Ilısu Barajı’nın suları altında kalarak sonsuza dek tarihin derinliklerine gömülebilir.

Geçmişte pek çok aktivist protesto gösterileri düzenleyip ya da Twitter’da #HasankeyfToUnesco diye hashtag açıp konuya ilgi çekmeye çalıştı. Hasankeyf’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için çağrı yapıldı. Ancak UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler, Türkiye’den Hasankeyf’in geçici listeye alınmasına yönelik bile resmi bir talep gelmediğini kaydetti. Rössler, resmi bir başvuru ve inceleme yapılmadığından Hasankeyf’in şu anda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmek için hangi kriterleri

UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler

UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rössler

taşıdığını söylemenin de mümkün olmadığını belirtti.

Deutsche Welle Türkçe’den Başak Sezen’in haberine göre Mechtild Rössler, “Tam olarak söyleyemeyiz çünkü bu bölge Türkiye tarafından geçici listeye eklenmedi ya da dünya Mirası için aday gösterilmedi. Dolayısıyla bu bölge için Dünya Mirası Listesi’nin 10 kriterden herhangi biri için belge sunulması gibi bir süreç olmadı” dedi.

Rössler, UNESCO’ya başvuru süreci hakkındaki soruya ise, “Kafamızdan bir şeyler icat edemeyiz. Öncelikle ilgili devlet kurumunun göze çarpan potansiyel evrensel değere sahip olan bölgeleri belirlediği, kısa bir tanımlama ve karşılaştırmalı analiz yapıp gelecekteki listeleme için kriterleri gösterdiği bir dosyaya ihtiyacınız var. Daha sonra bağımsız bir aday dosyası geliştirilmeli. Bu ya 6 kültürel kriter ya da 4 doğal kriter için yapılmalı. Ya da ikisinin karışımı. İşte bu olmadı. Bu bölgeyle ilgili devlet kurumu tarafından herhangi bir adaylık için değerlendirilmesi adına Dünya Mirası Konvansiyonu’na sunulmadı.” şeklinde yanıt verdi.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.