Kültür-SanatManşet

Gomidas’ın eserleri artık ‘Dünya Mirası’

0

Ermenistan Eğitim, Bilim, Spor ve Kültür Bakanı Zhanna Andreasyan ise  “Umuyorum ki bu, mirasımızı tekrar değerlendirmek ve anlamak için iyi bir fırsat olacak” dedi.

Agos‘un aktardığına göre, Gomidas’ın eserleri, Mesrop Maşdots Matenadaran‘ın eski el yazmaları koleksiyonu, gökbilimci Benjamin Margaryan‘ın galaksiler üzerine çalışması ve besteci Aram  Haçaturyan‘ın el yazısı notları ve film müziği koleksiyonu ile birlikte  UNESCO’daki dördüncü Ermeni mirası olacak.

Dünya Mirası nedir?

“Dünya Mirası” , olağanüstü öneme sahip değerleri bünyesinde barındırdığı kabul edilen ve insanlık için korunması gereken belgeleri, el yazmalarını, görsel-işitsel materyalleri ve kütüphane koleksiyonlarını ve arşivlerini içeren bir listeye deniyor.

Gomidas Vartabed kimdir?

1869 yılında Kütahya‘da doğan Gomidas Vartabed, ​Ermeni kilise müziği ve halk müziklerinin derlenmesinde, bestelenmesinde yorumlanmasında büyük çaba göstermiş önemli bir derlemeci, besteci, koro şefi ve din adamıydı. 1915’te Ermeni aydınlarla birlikte  sürgüne gönderilen Gomidas, sürgünden akıl sağlığını kaybetmiş olarak döndü ve kalan yıllarını Fransa‘da bir hastanede geçindi. Gomidas 1935 yılında Fransa’da hayatını kaybetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.