Kategoriler: EnerjiManşet

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: 2,5 ton uranyum Libya’da kayboldu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Libya‘da 2,5 ton doğal uranyumu içeren 10 varilin daha önce yetkililer tarafından bildirilen konumda bulunamadığını açıkladı.

Yönetim kurulu üyelerine yönelik yaptığı yazılı açıklamada UAEA, Libya ile yapılan Güvence Denetimi Anlaşması ve Ek Protokol kapsamında bu ülkedeki nükleer malzemelere ilişkin doğrulama ve gözlem faaliyetinde bulunulduğunu hatırlattı.

Açıklamada, 14 Mart’ta UAEA müfettişlerinin, Ek Protokol kapsamında yetkililerin daha önce belirli bir yerde depolandığını kaydettiği toplamda 2,5 ton doğal uranyumu içeren 10 varilin belirtilen konumda olmadığını tespit ettiği ifade edildi.

‣ Kazdağları’nda uranyum sondajı: Daha arama aşamasında çevreye zarar veriyor
‣ Radyoaktif uranyum bileşiği taşıyan römorklu kamyon kaza yaptı
UAEA, kaybolan uranyumun belirtilen yerden çıkartılması ve şu anki durumunun açıklığa kavuşturulması için harekete geçtiğini aktardı.

Açıklamada, durumun ivedilikle ele alınarak inceleme başlatılması gerektiğine işaret edilirken, “Nükleer malzemenin mevcut konumu hakkındaki bilgi kaybı, nükleer güvenlik endişelerinin yanı sıra radyolojik bir risk oluşturabilir” uyarısı yapıldı.

UAEA’nın uluslararası nükleer güvenlik standartlarının ve nükleer güvenlik rehberliğinin uygulanması için bu konuda gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğu kaydedilen açıklamada, Başkan Rafael Mariano Grossi‘nin bu hususa ilişkin Yönetim Kurulu’nu bilgilendirmeyi sürdüreceği ifade edildi.