Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kazdağları’nda uranyum sondajı: Daha arama aşamasında çevreye zarar veriyor

0

ÇANAKKALE – Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyü yakınlarında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından uranyum ve toryum madenleri için Haziran’da başlatılan sondaj çalışmalarının mevzuata aykırı yürütüldüğünü duyurdu. Bugün olayla ilgili sondaj faaliyetinin acilen durdurulması için Kaymakamlık, Valilik ve Bakanlığın ilgili kurumlarına başvurularda bulunuldu.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, 20 Ağustos’ta saat 14.00-15.00 civarında Dernek yöneticilerinin bilgi almak amacıyla sondaj bölgesine gittiği ve çevre mevzuatına ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir şekilde çalışma yapıldığına tanık olduğu aktarıldı.

‣ Kazdağları’nın çilesi bitmiyor: Arıklı’da uranyum madenciliği için sondajlar başladı
  • Halihazırda orman içinde yapılan sondaj noktasında, sondaj atık çamurları içi membranla kaplı atık havuzlarında toplanması gerekirken, içerisinde membran serilmemiş ve hiçbir önlem alınmamış çukurda toplanmakta ve kimyasallı atık sular doğrudan toprağa verilmektedir.
  • Kullanılan kimyasalların, yağların tenekeleri ve ambalaj atıkları orman içerisine bırakılmıştır.
  • Alanda çalışan sondaj görevlilerinde baret gibi iş güvenliği ekipmanları kullanılmamaktadır.
  • Oldukça tehlikeli bir madenin uranyumun arandığı bölgede açılan sondaj deliğinin üstü kapatılmamıştır.
  • Sondajdan çıkartılan ve radyoaktif olma ihtimali bulunan karot örnekleri üstü açık bir şekilde alanda bulunmaktadır.
  • Ağaçlar kesilmiş ve bazı ağaçlara da zarar verilmiştir.
  • Köylüler MTA hakkında suç duyurusunda bulundu: Kazdağları’nda uranyum istemiyoruz

    Derneğin söz konusu usulsüzlükleri “Alo Çevre” ye intikal ettirdiği ancak Bakanlıklarının acil işlem yapmadığı; 15 gün içerisinde işlem yapılabileceği, acil durumlar için ise Alo Zabıta-153’ün aranabileceği yönünde yanıt aldıkları belirtildi. Dernek yöneticileri Zabıta’nın ise kendilerine yanıt vermediğini aktardı.

    Ayvacık Belediye Başkanlığı’na da başvuran dernek yöneticileri tarafından yapılan açıklamada ayrıca Belediye tarafından, söz konusu alanın mücavir alan olmaması nedeniyle görev alanları dışında olduğu ve bu nedenle hiçbir işlem yapamayacakları yanıtını aldıkları belirtildi.

    Olay sonrasında bugün, Ayvacık Kaymakamlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Ayvacık İlçe Sağlık Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne ve CİMER’e sondaj faaliyetinin acilen durdurulması, alanda inceleme yapılması ve çevreye zarar verenler hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılmasını ve MTA’nın sondaj faaliyetinin sonlandırılması talebiyle başvurular yapıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.