İstanbul SözleşmesiKadınManşet

Uluslararası Af Örgütü: Türkiye kadın haklarında saati 10 yıl geriye aldı

0
Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi‘nden çekilmesine yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada atılan adımın milyonlarca kadın ve kız çocuğunu daha yüksek bir şiddet riskiyle karşı karşıya bırakacağı söylendi.

Açıklamada 10 yıl önce imzalanan bu anlaşmadan çekilen Türkiye’nin uluslararası bir insan hakları sözleşmesinden çekilen ilk Avrupa Konseyi üyesi olduğu ve bu bakımdan tarihe geçtiği belirtildi.

‘Ürkütücü bir emsal oluşturdu’

DW’nin aktardığına göre  Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, “Türkiye kadın haklarında saati 10 yıl geriye aldı ve ürkütücü bir emsal oluşturdu” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek, istismar eden, sakat bırakan ve öldüren faillere kayıtsız ve tehlikeli bir mesaj veriyor, bunları cezasız kalarak yapmaya devam edebilecekleri mesajını. Bu vahim karar tüm dünyada kadın hakları savunucuları için birleştirici oldu ve haklarımıza yönelik gelecek saldırılara karşı durmak için bir araya gelmek zorundayız.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Neler yaşandı?

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden çekilme kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 20 Mart 2021 tarihinde yayınlanmıştı.

Sözleşmeden çekilme yetkisinin Cumhurbaşkanı’nda değil TBMM’de olduğu bu sebeple kararın iptal edilmesi gerektiği belirtilerek Danıştay’a yapılan başvuru ise üçte iki oyla reddedildi. Böylece Türkiye ilk imzacısı olduğu sözleşmeden 1 Temmuz 2021 itibariyle çekilmiş oldu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.