COP28Manşet

[COP28] 160’dan fazla iklim inkarcısının zirveye katıldığı ortaya çıktı

0

İklim değişikliğini inkar eden geçmişe sahip 160’tan fazla temsilcinin, COP28‘e katılıp toplantılara girdikleri ortaya çıktı.

Guardian‘ın aktardığına göre, iklim inkârcılığı ve kamuoyunu yanıltma konusunda sicili kabarık olan etkili endüstri ticaret grupları, düşünce kuruluşları ve halkla ilişkiler ajanslarına Dubai’deki Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerine erişim izni verildi.

Ulusötesi şirketlerle ilgili çalışan bağımsız bir hak örgütü olan Corporate Accountability, Birleşmiş Milletler organizatörlerinin fosil yakıt düzenlemelerini ve diğer iklim eylemlerini engelleyen grupların uluslararası müzakerelere, yerli topluluklar, insan hakları grupları ve iklim adaleti örgütleriyle aynı veya daha fazla erişim sağladığını tespit etti. Ülke delegasyonları tarafından davet edilen kuruluşlar ve bireyler, sivil toplum ve taban gruplarının dışarıda bırakıldığı kapalı oda müzakerelerine de katılabiliyor.

‘Tek kelimeyle utanç verici’

COP28’deki iklim eylemi engelleyicileri arasında, yıllardır sera gazı emisyonlarını sınırlayan yerel mevzuatın geçirilmesi çabalarını engelleyen en büyük fosil yakıt ticaret grubu olan Amerikan Petrol Enstitüsü (API) de yer alıyor. Belgeler, Greenpeace ve Uluslararası Af Örgütü gibi akredite bir gözlemci delegasyon olarak katılan API’nin 1980’lerden bu yana iklim değişikliği konusunda kamuoyunu yanılttığını gösteriyor.

12 yaşındaki Hintli iklim aktivisti Licypriya Kangujam, Pazartesi günü COP28’de sahneye çıktı. Güvenlik tarafından sahneden indirilmeden önce “Fosil yakıta son ver, gezegenimizi ve geleceğimizi kurtar” yazılı bir pankart açtı.

Corporate Accountability’den araştırma ve politika direktörü Ashka Naik, “API gibi fosil yakıtlarla desteklenen ve finanse edilen kuruluşlara kamu yararına çalışan STK’larla aynı erişim hakkı tanınıyor. Masada yer alarak, insanların ve gezegenin yararına politika kararları almakla görevli karar vericileri etkileme kabiliyetine sahipler” diyor.

Oil Change International‘ın küresel endüstri kampanya yöneticisi David Tong, da “Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansına kayıt yaptırmalarına izin verilmesi tek kelimeyle utanç verici” olduğunu belirtti.

BM’nin resmi delege listelerinden elde edilen yeni verilere göre COP28’de en az 166 iklim inkarcısı ve fosil yakıt halkla ilişkiler uzmanı bulunuyor. Analize sadece en önde gelen kuruluşlar dahil edildiği için gerçek sayı muhtemelen çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

COP28, kayıtlara geçen en sıcak yılın sonunda gerçekleşiyor. İklim bilimciler fosil yakıtların kullanımdan kaldırılması ve tam bir iklim felaketinin önlenmesi için zamanın azaldığı konusunda uyarıyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki geri dönüşü olmayan kayıp ve zararın bazı araştırmalara göre yıllık 400 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor ve bu rakamın artması bekleniyor, dolayısıyla zaman çok önemli.

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.