Editörün SeçtikleriEkolojiManşetTürkiye

Uludağ Alan Başkanlığı, Uludağ’a 2024 için ücretleri biçti: Yağma düzeninin en açık ispatı

0
Fotoğraf: DHA

Uludağ Alan Başkanlığı’nın milli park vasfı düşürülen Uludağ için biçtiği 2024 ücret tarifesi açıklandı. Tarifede Uludağ’da inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni, kazı izni, sondaj, su kuyusu açma ve yıkım gibi faaliyetler için istenen ücretler belirlendi.

Uludağ Alan Başkanlığı Ücrete Tabi Başvurular ve Sunulacak Hizmetler Karşılığı Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte Uludağ’da pek çok faaliyet satın alınabilir hale getirildi. Benzer bir yönetmelik 18 Ocak 2024’te de Kapadokya için yayımlanmıştı.

‣ ‘Uludağ siyasetin ve sermayenin talanına ve insafına bırakılamaz’

‘Yaşadığımız yağma düzeninin ne Milli Park ne de sit alanı dinlediğinin en açık ispatı’

Bursa Su Kolektifi‘nden Şafak Erdem, Yeşil Gazete’ye söz konusu ücret tarifesine ilişkin değerlendirmede bulundu:

“Kapadokya Alan Başkanlığı geçtiğimiz günlerde Peri Bacaları’nı piyasanın kullanımına açan tarifesini açıklamıştı. Şimdi de Uludağ Alan Başkanlığı, Uludağ’ın piyasalaşma süreci için fiyat tarifesini açıkladı. Yaşadığımız yağma düzeninin ne Milli Park, ne Unesco tarihi mirası, ne de sit alanı dinlediğinin en açık ispatı bu yaşananlar.”

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe işaret eden Şafak Erdem, “Parayı veren, eskiden milli park korumasında olan alanda her tür etkinliği yapabilecek” dedi ve ekledi:

“Bu yönetmelikle birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kuruluş amacı olan kullanma zihniyeti üzerinden yapılacak eylemleri fiyatlandırmış oldu. Uludağ Alanı Hakkındaki Kanun’un gerekçesi Uludağ’ın korunması gibi yansıtılmaya çalışılsa da kanunun içeriği esas amacı ele veriyordu. Yönetmelik de ispatı oldu.”

Uludağ,

Fotoğraf: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

‘Bilimsel hiçbir veriye dayandırılmadan, ben yaptım oldu anlayışı…’

19 Ocak 2023’te kabul edilen yasa ile 1961 yılından itibaren milli park olan Uludağ’ın mevcut statüsünden çıkarılarak Alan Başkanlığı’na devredilmesine hükmedilmişti. Şafak Erdem bu karara atıfta bulunarak şunları aktardı:

“Bilimsel hiçbir veriye dayandırılmadan, ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla, otelcilerin daha geniş odalar, yeni kayak pistleri, daha sınırsız eğlence ve para kazanma hırsı sebebiyle 2100 hektarın milli park statüsü Cumhurbaşkanı’nın imzası ile kaldırılmıştı. Uludağ’ın zengin biyoçeşitliliğini yok edecek bu kanun, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi‘ne götürüldü. Uludağ’ın Milli Park statüsünü iptal eden Cumhurbaşkanı Kararı da Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından yargıya taşındı. Hukuki sürecin Uludağ’ın kurtuluşu lehine gelişeceğine inanıyoruz.”

Erdem, bu süreçte Uludağ’ın daha fazla zarar görmemesi adına kamuoyunu bilgilendirmeye ve tepkilerini her mecrada göstermeye devam edeceklerinin de altını çizdi.

uludağ

Fotoğraf: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Uludağ’da inşaat ruhsatı, kazı izni ve sondaj izni…

Yönetmelikte, 7432 sayılı kanun kapsamında değerlendirilecek başvurular arasında şunlar yer alıyor:

  • Avan proje (ön hazırlık) değerlendirmesinde başvuru başına 2 bin 377 TL isteniyor.
  • ‘Turizm, günübirlik ve diğer’ şeklinde değerlendirilen başvurularda yeni yapı mimari projesi talebinde metrekare başına, 40 TL isteniyor.
  • ‘Turizm, günü birlik turizm ve diğer’ başvurularında yeni yapı mimari projesi tadilatı veya yasallığı belgelenmiş yapılan mimari tadilat projesi talebinde ise bin 188 TL alınıyor.

Ayrıca 2024 ücret listesinde şunlar yer alıyor:

  • Basit onarım, temizlik görüş taleplerinde başvuru başına 6 bin 338 TL,
  • İzin, görüş ve her türlü izin (inşa faaliyet, izin, inşaat ruhsatı, yapı kullanma izni, kazı izni, sondaj, su kuyusu açma, yıkım vb) için 6 bin 338 TL,
  • Tel çit ve duvar yapım talebi için metretül başına 24 TL
  • Uludağ alanına ilişkin bilgi (çıktı) talebi evrak başına 238 TL iken pafta başına 475 TL,
  • Kiralama ve tahsis talepleri için inceleme alanı başına 3 bin 169 TL,
  • Ticari reklam filmi çekimleri için ise günlük ücret 14 bin 270 TL iken saniye başına ücret 40 bin 773 TL,
  • Ticari fotoğraf çekimlerinin günlük ücreti 815 TL iken aylık tutar 12 bin 232, yıllık ücret ise 109 bin 337 TL,
  • Turizm amaçlı sportif faaliyette bulunan turizm işletmecilerinin izin belgesi talebi ise belge başına 24 bin 56 TL,
  • Turizm işletmecilerine verilecek yeterlilik belgesi talebi ise belge başına 19 bin 245 TL,
  • Yazılı, görsel ve işitsel eserlere ilişkin başvuru başına; bir saatlik fotoğraf çekiminde bin 223 TL, film ve video çekiminde dakika başına 36 bin 696 TL, basılı eserler için 12 bin 232 TL,
  • Sahne, sistem, stant, platform kurulmasına ilişkin başvurular; hafta içinde günlük 36 bin 686 TL iken, hafta sonu günlük 48 bin 928 TL.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ekinde belirtilen ücretlere ayrıca bağlantıdan da ulaşabilirsiniz.

Kararlar biyoçeşitlilik için tehlike oluşturuyor

Milli Park statüsü düşürülen Uludağ’da yaşayan canlılar da karardan etkileniyor. Doğal yaşam alanları üzerinde hükümetçe karar verilen canlılar ve yeryüzü şekilleri ise şöyle:

  •  Yaban domuzu, tilki, çakal, kurt, porsuk, yabani kedi ile hasancık veya diğer adı ağaç yedi uyuru, köstebek, sincap, soreks, sansar ve az miktarda ayı Uludağ’da yaşıyor…
  • Sakallı akbaba (Gypaetus Barbatus) ise Uludağ’da yaşayan endemik bir tür.
  • Türkiye’de yaşayan en büyük kelebek türü olan Apollo Kelebeği, Uludağ’ın en önemli renklerinden biri. Temmuz ve Ağustos aylarında Uludağ’ın binbir çeşit çiçekle süslü çayırlarında gezinen Apollo Kelebeği, zaman zaman altı bin metre yükseklikte bile kendine yaşama imkânı bulabilen bir tür olarak biliniyor.
  • 1961 yılında milli park ilan edilen ve 12 bin 762 hektarı kapsayan Uludağ’ın yüzde 71’i orman, yüzde 28’i mera ve kayalık, yüzde 0,4’ü açık, yüzde 0,1’i sulak alan, yüzde 0,5’i ise yerleşim alanı.
  • Türkiye’de ilk buzul devri izleri Uludağ’da görülüyor. Uludağ’ın kuzeye bakan yamaçlarında buzullarca şekillendirilmiş oluşumlar ve ilginç görünümlü kaya kitleleri bulunuyor. Yılanlıkaya, Cennetkaya, Çobankaya gibi şekiller bunların en tipik örnekleri.
  • Uludağ’da yüksek kesimlerde buzul gölleri de bulunuyor. 

‣ Meclis’in Uludağ kararına tepki yağıyor
‣ Bursa Su Kolektifi: Alan Başkanlığı kanun teklifi utanç verici
‣ Uludağ’da yapılaşmayı hızlandıracak Alan Başkanlığı teklifi yasalaştı
‣ Tüm tepkilere rağmen Uludağ Alan Başkanlığı resmen kuruldu

You may also like

Comments

Comments are closed.