Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Meclis’in Uludağ kararına tepki yağıyor

0

Hem Uludağ‘ı, hem de barındırdığı ekosistemleri yok edecek olan kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde kabul edilerek yasalaşmasına, ekoloji örgütlerinden sanatçılara ve profesörlere kadar toplumun her kesiminden tepki yağdı.

Dün kabul edilen yasa ile, 1961 yılından bu yana milli park olan Uludağ, mevcut statüsünden çıkarılarak yeni kurulacak olan Alan Başkanlığı’na devredildi.

Çevre savunucularının (T)Alan Başkanlığı olarak nitelendirdiği kanun teklifinin yasalaşmasıyla, milli park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkileri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Ekosistem üzerinde önemli bir tehdit olan yapılaşma, imar gibi her türlü kararı vermek bu başkanlığın yetkisine alındı.


30’dan fazlası Uludağ’a ve yaklaşık 170 tanesi Türkiye‘ye endemik olmak üzere toplam 1308 bitkiye ve kuşlar ve kelebekler başta olmak üzere birçok hayvan türüne ev sahipliği yapan Uludağ, son derece hızlı kentleşmiş olan Bursa‘nın su ve nefes kaynağı konumunda.

‣ Uludağ’da yapılaşmayı hızlandıracak Alan Başkanlığı teklifi yasalaştı
‣ ‘Uludağ siyasetin ve sermayenin talanına ve insafına bırakılamaz’

Tepkilerini dile getirenler, kabul edilen yasanın iptal edilerek Uludağ’ın milli park statüsünün iade edilmesine ve bölgede tam koruma sağlanmasına çağrıda bulunuyor:

Uludağ’ın Bursa’nın yaşam kaynağı olduğunu kaydeden Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), yasalaşma ile dağın ranta kurban edileceğini belirterek, Uludağ’ın milli park olarak kalması gerektiğini savundu.

İklim Adaleti Komisyonu, kanun teklifinin milli parklar kanunu ve uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu kaydetti.

Doğa Derneği, Uludağ’ın ev sahipliği yaptığı ekosistemlerle yaşamaya devam etmesini savunarak yasanın iptal edilmesi çağrısında bulundu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, dağdaki biyoçeşitliliğe vurgu yaparak Uludağ’ın tamamının milli park olması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik de Uludağ’ın “yabani ağaçlık” değil orman statüsünde olduğunu hatırlatarak korunması gerektiği bilgisini verdi.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Uludağ’ın iki bin hektarlık değerli ekosistemlerinin koruma alanı olarak kalması gerektiğini ifade etti.

TEMA Vakfı, bölgedeki tüm doğal varlıkların korunması ve kamu yararı ilkesi gereği, Uludağ’ın milli park statüsünün sürdürülmesi gerektiğini açıkladı.

Salda Gölü Koruma Derneği, çıkarılan yasa ile Uludağ’ın tek elden ve hızlı talanının önünün açılacağını belirtti.

Bursa’nın Nilüfer ilçesi Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Uludağ’ın betonlaşmasına karşı çıkarak, dağın bir nefes kaynağı olduğunu hatırlattı.

Kuzey Ormanları Savunması, Uludağ’daki yaban hayatının önemine dikkat çekerek tam koruma getirilmesi çağrısında bulundu.

Sanatçı Tarkan da yasanın iptali çağrısı yaparak, doğal alanların koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.