ManşetDoğa MücadelesiYerel

‘Uludağ siyasetin ve sermayenin talanına ve insafına bırakılamaz’

0

Bursa Çevre Platformu (BUÇEP), Uludağ Milli Parkı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmesine ilişkin olarak Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafından basına duyurulan ‘Uludağ Alan Başkanlığı‘ kanun tasarısıyla ilgili olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Uludağ Alan Başkanlığı kanun tasarısına ilişkin yapılan açıklamada, tasarının onaylanması durumunda Milli Park Yasası’nın geçersiz ve işlevsiz duruma getirileceği belirtilerek “Gelecek nesillere yaşanabilir bir Bursa bırakabilmek için Uludağ Milli Park olarak kalmalı ve Milli Park Kanunları tavizsiz uygulanmalıdır” denildi.

Fotoğraf: Bursa Çevre Platformu

‘Tasarı canlı yaşamını yok oluşa götürüyor’

Basın açıklaması dün Bursa Baro Başkanı Metin Öztosun tarafından Müdürlük önünde okundu. “Uludağ için hazırlığı süren ve çalışmaları Turizm Bakanı tarafından basına duyurulan Uludağ Alan Başkanlığı kanun tasarısının TBMM’ne getirilip kabul edilmesi, Uludağ Milli Parkı’nın en önemli kaynak değerleri olan orman alanlarını, Alpin dağ çayırlarını, su kaynaklarını ve canlı yaşamı yok oluşa götürmek demektir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada Uludağ Milli Parkı’nın milli park statüsünden çıkarılarak, Uludağ Alan Başkanlığı adı altında, birinci ve ikinci gelişim bölgeleri ve kayak pistlerinin bulunduğu 650 hektarlık alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesinin ekosisteme vereceği zararlara dikkat çekildi.

Fotoğraf: Bursa Çevre Platformu

‘Tasarı Milli Park Yasası’nı geçersiz hale getirecek’

Yasa tasarısının yürürlüğe girmesinin Milli Park Yasası’nı geçersiz ve işlevi hale getireceğine dikkat çekilen açıklamada “Uludağ’ın tek yetkilisi Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Parklar yönetimidir. Yani bir yetki karmaşasından söz etmek mümkün değildir. Alan Başkanlığı ile amaçlanan; koruma kullanma maskesi altında Uludağ’da yeni gelişim bölgelerinin önünü açmak ve yıllardır mahkeme kararlarını aşamayan turizm sermayesinin yeni rant projelerine imkan sağlamaktır” ifadeleri kullanılarak Uludağ’ın Alan Başkanlığı Yasası’nın yetki karmaşası ifadeleriyle savunulmasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada şunlar aktarıldı:

“60 yıldan bu yana milli park özelliği korunmaya çalışılan Uludağ, ne yazık ki son 15 yıldır gittikçe artan siyaset, turizm sermayesi ve yerel yönetim baskısı altında ezilmektedir. Uludağ’ın en değerli alanlarına inşa edilen yapılar Milli Parklar Yasasına açıkça aykırıdır ve dünyanın hiçbir milli parkında bu kadar yapılaşma yoktur. Geçtiğimiz süreçte 2. oteller gelişim bölgesinin alan genişletmesine yönelik iki kere karar alınmış ama Bursa Barosu, Şehir Plancıları Odası ve Doğader, bu kararlara karşı dava açıp mahkeme kararı ile bu kararları iptal ettirmiştir.”

Fotoğraf: Bursa Çevre Platformu

‘Tasarı ile yapılaşma ve talan artacak’

Bursa Barosu, TMOBB ve DOĞADER’in, Uludağ’daki yapılaşma ve talana karşı açtığı yirmiye yakın dava bulunduğunun hatırlatıldığı açıklamada ayrıca “Alan Başkanlığı Yasası ile yapılaşma ve talan artacak, Uludağ ormanlarının, su kaynaklarının, endemik bitki çeşitliliğinin yok oluşu hızlanacak ve gelecekte Uludağ eteklerindeki yerleşim yerlerinden başlayarak Bursa’yı da yok edecektir” denildi.

BUÇEP yetkililere 20 Eylül 1961’de bilimsel, kültürel ve doğal varlıkların gelecek kuşaklara bırakılması ve koruma altına alınması amacıyla Türkiye’nin beşinci milli parkı ilan edilen Uludağ’ın milli park olarak kalması ve milli park kanunlarının tavizsiz uygulanması çağrısında bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.