İklim KriziManşet

Ülkelerin yeni iklim taahhütleri küresel ısınma tahminlerini iyileştirdi

0

İklim Eylemi Takipçisi (Climate Action Tracker) “İklim Zirvesi Etkisi: Paris taahhütleri ısınma tahminlerini iyileştirdi” başlıklı yeni raporunu yayınladı.

Rapora göre, 22-23 Nisan’da ABD ev sahipliğinde gerçekleşen İklim Liderleri Zirvesi’nde ülkelerin yeni taahhütlerini açıklaması geçtiğimiz eylül ayından bu yana açıklanan diğer taahhütlerle birlikte, küresel ısınma tahminlerini 0,2°C azalttı.

Buna göre, Paris Anlaşması’na yönelik taahhütler ve belirlenen hedefler doğrultusunda, yüzyılın sonuna kadar ısınmanın artık 2,4°C olacağı tahmin ediliyor.

2 dereceye kadar düşebilir

İyimser Hedeler Senaryosu’na göre net sıfır hedeflerini açıklayan ABD, Çin ve yine benzer iklim hedeflerini açıklayan ancak henüz bunları resmi olarak BMİDÇS’ye sunmayan diğer ülkeler tarafından da bu hedeflerin tam olarak uygulandığı varsayıldığında, 2100 yılına kadar küresel ısınma artışı 2.0 °C’ye kadar düşebilir.

Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 73’üne sebep olan 131 ülkenin, net sıfır hedeflerini benimsediği veya planladığı belirtilen raporda  “Öngörülen ısınmadaki düşüşe en fazla katkıda bulunan, güncellenmiş 2030 sera gazı azaltım hedefleridir; bu da daha güçlü yakın vadeli hedeflerin önemini gösteriyor” ifadeleri yer alıyor.

Gerekenden çok düşük

Tüm bu gelişmeler memnuniyetle karşılanırken, hedefler ve taahhütlere dayanarak küresel ısınma artışı, en iyimser varsayımlar altında bile, hala Paris Anlaşması‘nın 1.5˚C sıcaklık sınırının oldukça üzerinde.

2030 için, Paris Anlaşması’na yönelik taahhüt ve hedefler ile 1.5 °C’lik sıcaklık artışı hedefi ile uyumlu yollar arasındaki emisyon açığı yaklaşık yüzde 11-14 (2.6-3.9 GtCO2e) daraldı. En büyük katkının ABD, Avrupa Birliği, Çin ve Japonya’dan geldiği belirtiliyor.

Hedefleri mevcut politikadan daha kötü olan ülkeler

Rapor, mevcut emisyonlarına göre daha zayıf hedefleri olan ülkelerin, hedeflerini kolayca güncelleyebileceklerine de değiniyor.

Hindistan, Endonezya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Türkiye ve Vietnam gibi ülkelerin mevcut politikaları, resmi olarak sundukları hedeften daha iyi olduğu için, hesaplamalarda mevcut emisyon politikalarının dikkate alındığı belirtiliyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.