Dünyaİklim KriziManşet

Analiz: 1,5 santigrat derece hedefini tutturmak için sadece Gambiya yeterli önlemler aldı

0

Bağımsız araştırma grubu Climate Action Tracker tarafından yapılan bir analize göre, Paris Anlaşması‘nın hedeflerinden 1,5 santigrat derecelik ısınma seviyesini geçilmemesi için 197 ülke içinden sadece Gambiya yeterli önlemler aldı.

Analiz, 1,5 santigrat derece hedefini tutturma konusunda ilerlemelerin mayıs ayından beri durduğunu da ortaya koydu.

‘Fark çok büyük’

Hedefe ilişkin iklim politikalarına sahip tek gelişmiş ülkenin Birleşik Krallık olduğu belirtilirken, buna karşılık ülkede somut adımların atılmadığı da vurgulandı.

Sera gazı emisyonlarının azaltılması için ülkeler taahhüt vermelerine rağmen, ilerleme oldukça yavaş.

Yeni iklim planları ile öne çıkan Avustralya, Meksika, Brezilya, Singapur, Rusya, Endonezya, Yeni Zelanda, İsviçre ve Vietnam gibi ülkelerin uygulama anlamındaki kararlılıklarının ciddi oranda düştüğü kaydedildi.

Çalışmada yer alan isimlerden olan ve Almanya’daki NewClimate Institute kurucu ortağı Prof. Dr. Niklas Höhne, hedefler ile bulunulan yer arasındaki farkın çok büyük olduğunu kaydetti:

Son birkaç ayda çok az düzeyde önlemlerin hayata geçirilmesi içler acısı. Olmak istediğimiz yer ile bulunduğumuz yer arasındaki fark çok büyük. Şu anda masada olan tüm taahhütleri ve hedefleri göz önünde bulundurduğumuzda, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını zar zor stabilize edebileceğiz gibi görünüyor. Paris Anlaşması ile uyumlu hareket etmek için 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarıya indirmemiz gerekecek.”

Bazı ülkelerin emisyonları nasıl azaltacaklarına dair planları yok

Aralarında Türkiye, Hindistan, Çin ve Suudi Arabistan‘ın da yer aldığı ve küresel emisyonların yaklaşık yarısını oluşturan ülkelerin emisyonları nasıl azaltacaklarına dair yeni bir planları yok.

Araştırma merkezi Climate Analytics’in kurucusu Dr. Bill Hare, daha acil eylemde bulunulmadığı sürece iklim hedeflerine ulaşmanın imkansız olacağını kaydetti.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından en son yayımlanan raporda, beş farklı emisyon senaryosu incelenmiş ve senaryoların hepsinde küresel ısınmanın endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 derece artacağı saptanmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.