Dünyaİklim KriziManşet

[İklim Liderleri Zirvesi] Japonya Başbakanı: Emisyonları 2030’a kadar yüzde 46 azaltacağız

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başladı.

Zirvenin “İklim Hırsını Artırmak” isimli oturumunda Japonya Başbakanı Yoshihide Suga da söz aldı. Suga, Japonya’nın sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2013 seviyelerine kıyasla yüzde 46 azaltacağını duyurdu.

‘Tek bir ülkenin çabasıyla olmaz’

Suga zirvede yaptığı konuşmada Japonya’nın ABD ile işbirliği içerisinde iddialı iklim adımları atmakta kararlı olduğunu söyledi.

Suga “Küresel dekarbonizasyon. . . tek bir ülkenin çabalarıyla başarılamaz. Tüm uluslararası bir topluluğun birleşmesini gerektiren bir meydan okumadır” ifadelerini kullandı.

2050 yılında net sıfır emisyon

Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olan Japonya daha önce  üçüncü en büyük ekonomisi ve beşinci en büyük karbondioksit yayıcısı için fazlasıyla mütevazı olarak eleştirilen bir hedef olan sera gazı emisyonlarında yüzde 26’lık bir azalma hedefliyordu.

Japonya daha önce yaptığı bir açıklamada sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirme taahhüdünde bulunmuştu. Bu sebeple daha önceki 2030 hedefi gerçekçi olmadığı için çok fazla eleştirilmişti.

En büyük beşinci emisyon salıcısı

Japonya, dünyanın en büyük beşinci karbondioksit emisyonu kaynağı ve elektrik üretiminin neredeyse üçte birini sağlayan 48 GW’lık kömür enerjisi kapasitesine sahip.

Japonya’nın Yenilenebilir Enerji Enstitüsü’ne göre Japonya’nın net sıfır hedefi, 2030 yılına kadar kömürün tamamen aşamalı olarak kaldırılmasını gerektiriyor.

Erdoğan da konuşmacı olarak yer alacak

Zirve Youtube hesabı üzerinden canlı olarak takip edilebilebiliyor. Anlık olarak İngilizce, Çince, Arapça, Fransızca, Rusça ve İspanyolca çeviri imkanı da sağlanıyor.

“İklim Hırsını Artırmak” isimli saat 15.00 ile 17.30 arasında gerçekleşecek ilk oturumda birçok dünya liderinin yanında Recep Tayyip Erdoğan da konuşmacı olarak yer alacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.