COP26İklim KriziManşet

Yeni analiz: COP26’ya rağmen dünya 2,4 derecelik ısınmaya gidiyor

0

Climate Action Tracker tarafından yapılan bir analiz BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’nda (COP26) verilen taahhütlere rağmen dünyanın hala küresel ısıtmayı endüstri öncesine kıyasla 1,5 derece ile sınırlama hedefinden uzak olduğunu söylüyor.

Analize göre ülkelerinUlusal Katkı Beyanları’nda belirttikleri son taahhütler ile birlikte dünya şu anda 2.4 derece ısınma patikasında görünüyor. Climate Action Tracker’e göre COP26, eylem ve taahhütler arasında büyük bir boşluğa sahip.

Konferans 12 Kasım’da sona eriyor

İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşen COP26, 31 Ekim tarihinde başladı. Konferansı 12 Kasım günü sona ermesi planlanıyor.

Birçok ülke konferansın öncesinde güncellenmiş iklim hedeflerini açıklamıştı. Ancak Hindistan gibi konferansta yeni hedefleri duyuran ülkeler de bulunuyor.

Mevcut politikalar 2,7 derece ısınmayı gösteriyor

Analiz son durumu anlatmak için “Sahadaki politika uygulaması bir salyangoz hızında ilerliyor” ifadelerini kullanıyor.

Eğer hükümetlerin taahhütleri yerine mevcut politikalar değerlendirilirse, o zaman, yüzyıl sonu ısınmanın 2.7 derece olduğu tahmin ediliyor.

Climate Action Tracker, bu sıcaklık tahmininin, geçtiğimiz sene yayımlanan rapordan bu yana düşmüş olsa da gene de yeterli olmadığını söylüyor.

2030 hedefleri yetersiz

Açıklamada “Bu on yılda, dünyayı 1.5 dereceye uygun hale getirmek için karbondan arındırmak için tüm sektörlerde derin bir çaba görmemiz gerekiyor” deniliyor.

Analizde dikkat çekilen bir diğer nokta ise 2030 hedeflerindeki yetersizlik. Mevcut 2030 hedefleri yüzyıl sonuna kadar 2.4 derecelik bir sıcaklık artışını yaşayacağımız anlamına geliyor

En iyimser senaryo: 1.8 derece

Analiz kapsamında verilen net sıfır emisyon taahhütleri de mercek altına alınıyor. Climate Action Tracker’a göre net sıfır emisyon sözü veren ülkelerin emisyonları küresel emisyonların yüzde 90’ını kapsıyor ve bu olumlu bir şey.

Eğer Ulusal Katkı Beyanları’ndaki güncellemeler dışında ülkelerin sözlü olarak verdiği net sıfır hedefleri de dikkate alınırsa ve bu hedeflere ulaşılacağı düşünülürse, yani en iyi senaryoda, dünya yüzyıl sonuna kadar 1.8 derece ısınacak.

Büyük bir EĞER

Ancak analiz bunun gerçekten en iyimser bir senaryo olduğunun ve kocaman bir “EĞER” şartına bağlı olduğunun altını çiziyor. Çünkü raporda hiçbir ülkenin net sıfır hedefine doğru ilerlemek için yeterli kısa süreli politikalara sahip olmadığı tespiti yer alıyor.

Ayrıca liderlerin açıklamalarında net sıfır hedefinin sadece karbondioksiti mi kapsadığı yoksa bütün seragazlarını mı kapsadığı gibi konularda belirsiz kalan birçok nokta var.

Güvenilirlik sorunu yaratıyor

Mevcut politikalar ve net sıfır hedefleri arasındaki farkın 0.9 derece olduğunun altını çizen analiz, bunun güvenilirlik konusuna büyük bir gölge düşürdüğünü söylüyor.

Climate Action Tracker bu güvenilirlik eksikliğinin COP26 konferansında ele alınması gereken başlıklardan biri olduğunu belirtiyor.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.