Ülkelerin yeni iklim taahhütleri küresel ısınma tahminlerini iyileştirdi

Climate Action Tracker'ın yeni raporuna göre ülkelerin İklim Liderleri Zirvesi'nde açıklanan yeni taahhütleriyle birlikte küresel ısınma tahminleri 0,2°C azaldı.

İklim Eylemi Takipçisi (Climate Action Tracker) “İklim Zirvesi Etkisi: Paris taahhütleri ısınma tahminlerini iyileştirdi” başlıklı yeni raporunu yayınladı.

Rapora göre, 22-23 Nisan’da ABD ev sahipliğinde gerçekleşen İklim Liderleri Zirvesi’nde ülkelerin yeni taahhütlerini açıklaması geçtiğimiz eylül ayından bu yana açıklanan diğer taahhütlerle birlikte, küresel ısınma tahminlerini 0,2°C azalttı.

Buna göre, Paris Anlaşması’na yönelik taahhütler ve belirlenen hedefler doğrultusunda, yüzyılın sonuna kadar ısınmanın artık 2,4°C olacağı tahmin ediliyor.

2 dereceye kadar düşebilir

İyimser Hedeler Senaryosu’na göre net sıfır hedeflerini açıklayan ABD, Çin ve yine benzer iklim hedeflerini açıklayan ancak henüz bunları resmi olarak BMİDÇS’ye sunmayan diğer ülkeler tarafından da bu hedeflerin tam olarak uygulandığı varsayıldığında, 2100 yılına kadar küresel ısınma artışı 2.0 °C’ye kadar düşebilir.

Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 73’üne sebep olan 131 ülkenin, net sıfır hedeflerini benimsediği veya planladığı belirtilen raporda  “Öngörülen ısınmadaki düşüşe en fazla katkıda bulunan, güncellenmiş 2030 sera gazı azaltım hedefleridir; bu da daha güçlü yakın vadeli hedeflerin önemini gösteriyor” ifadeleri yer alıyor.

Gerekenden çok düşük

Tüm bu gelişmeler memnuniyetle karşılanırken, hedefler ve taahhütlere dayanarak küresel ısınma artışı, en iyimser varsayımlar altında bile, hala Paris Anlaşması‘nın 1.5˚C sıcaklık sınırının oldukça üzerinde.

2030 için, Paris Anlaşması’na yönelik taahhüt ve hedefler ile 1.5 °C’lik sıcaklık artışı hedefi ile uyumlu yollar arasındaki emisyon açığı yaklaşık yüzde 11-14 (2.6-3.9 GtCO2e) daraldı. En büyük katkının ABD, Avrupa Birliği, Çin ve Japonya’dan geldiği belirtiliyor.

Hedefleri mevcut politikadan daha kötü olan ülkeler

Rapor, mevcut emisyonlarına göre daha zayıf hedefleri olan ülkelerin, hedeflerini kolayca güncelleyebileceklerine de değiniyor.

Hindistan, Endonezya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur, Türkiye ve Vietnam gibi ülkelerin mevcut politikaları, resmi olarak sundukları hedeften daha iyi olduğu için, hesaplamalarda mevcut emisyon politikalarının dikkate alındığı belirtiliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR