EnerjiManşetSivil ToplumTürkiye

Uğruna Gazze eylemcisi gençlerin evi basılan SOCAR’ın Türkiye’de hangi yatırımları var?

0

 

Azerbaycan devleti petrol ve petrokimya şirketi SOCAR‘ı İsrail‘e petrol sağladığı için dün ve önceki gün İstanbul’daki şirket binası önünde protesto eden “Filistin İçin Bin Genç” grubu üyelerinin evlerine baskın düzenlendi.

Ev baskınlarında grup üyesi 16 kişi gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Filistin İçin Bin Genç grubunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şunlar denildi:

Filistin’le dayanışmak değil, İsrail’le işbirliği suç!

“Socar eylemimiz sebebiyle operasyonla gözaltına alınan dostlarımız konut dokunulmazlığını ihlal suçundan yargılanıyorlar.  Gazze’de taş üstünde taş kalmamışken siyonistlerin işbirlikçilerinden hesap sormak meşrudur, dahası hepimizin Filistin’e borcudur. Hesap vermesi gereken Filistinlilerin can, mal, haysiyet dokunulmazlığını en adi şekilde ihlal eden işgalciyi soykırımın ortasında beslemeye devam edenlerdir! Suç İsraille işbirliğidir.”

Dayanışma çağrısında bulunulan açıklamada, “Helal olsun’ demek yetmez, şahitsek ses çıkarmak zorundayız. Yüreği Filistin’le atan herkesi dayanışmaya, Siyonistlerin avukatlığına soyunanlara karşı intifada saflarına çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ÇHD: Kadınlara çıplak arama yapmak istediler

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi ise sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada; gözaltına alınan kadınlara çıplak arama yapılmak istendiğini duyurdu.

Gözaltında alınan 16 kişinin ifadeleri işlemleri tamamlandı. Savcılık talimatıyla gözaltına alınanların mevcutlu tutulması yönünde karar verildi.

16 kişi yarın (3 Haziran) sabah adliyeye sevk edilecek.

Filistin İçin Bin Genç, 16 kişinin gözaltına alınmasının ardından çağrı yaparak yeniden SOCAR önünde buluşacaklarını sosyal medya üzerinden duyurdu. Çağrıda “Sabah 16 arkadaşımızın evini bastınız, bu akşam yine geliyoruz! Yüreği Filistinle atan herkesi 18.30’da işbirlikçi Socar önüne intifadaya sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

SOCAR’ın Türkiye yolculuğu

Azerbaycan’daki otoriter İlham Aliyev yönetimi için önemli bir gelir kaynağı olan ve sık sık yolsuzluklarla ilişkilendirilen Azerbaycan Cumhuriyeti  Devlet Petrol Şirketi SOCAR, 2008 yılında, SOCAR-Turkey Enerji A.Ş. adıyla PETKİM’in yüzde 51’ini 2 milyar 40 milyon dolara satın alarak Türkiye’ye girdi. 

Şirket, Türkiye’de rafineri- petrokimya alanında Petkim, STAR Rafineri, SOCAR Depolama, SOCAR Ticaret, Petkim RES; doğal gaz alanında SOCAR Enerji Ticaret, Bursagaz, Kayserigaz; ayrıca Millenicom, SOCAR Terminal, SOCAR Fiber, SOCAR Ar-Ge, SOCAR Sigorta ve TANAP şirketleriyle çok sayıda alanda faaliyet sürdürüyor.

14 Ağustos 2015 tarihinde şirketin toplam sermayesinin yüzde 13 tutarındaki hissesi Goldman Sachs International tarafından satın alındı.  Böylece SOCAR Turkey Enerji A.Ş.’nin ortaklık yapısı, yüzde 87 SOCAR ve yüzde 13 Goldman Sachs International olarak yeniden belirlendi.

Şirketin Türkiye’deki en büyük yatırımı olan STAR Rafineri, 19 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla düzenlenen bir törenle açılmıştı.

Socar’ın, Aliağa’daki terminalinde ise yüzde 70 hissesi bulunuyor. Geri kalan hisse ise Goldman’a ait. Liman yıllık 1,5 milyon TEU konteyner kapasitesine sahip. Şirket Aliağa’da bir kömürlü termik santral de kurmak istemiş, bölge halkının aktif direnişinin ardından bu girişimden vaz geçilmişti.

Azerbaycan Petrol Şirketi SOCAR, Aliağa Termik Santral Projesi’nden vazgeçti
Socar termik santralinin ÇED izni Danıştay’dan döndü

Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcı olan SOCAR, 1.8 milyar dolarlık yeni bir yatırımla, İngiliz petrol devi BP ile bir ortaklık gerçekleştirmeyi planlıyor. 2023 yılında faaliyete geçirmeyi planladıkları bu girişim henüz faaliyete geçmedi, ancak şirketin CEO’su Zaur Gahramanov, o dönemde söz konusu yatırımın Türkiye’nin yılda 5-6 milyar dolarlık cari açığını kapatacağını söylemişti.

Star Medya Grubu Azeri Socar’a satıldı
COP29’un ev sahibi Azerbaycan, fosil yakıt yatırımlarını savunuyor

 

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.