Dünyaİklim KriziManşet

British Museum, İsrail’le işbirliğindeki BP’yle kurduğu ortaklık nedeniyle protesto edildi

0
Kaynak: X

British Museum, İsrail‘le işbirliği yapan enerji şirketi BP‘yle girdiği ortaklığı nedeniyle protesto edildi. Müze yönetimi protestonun ardından dün (24 Mart) kapılarını ziyaretçilere kapatmak zorunda kaldı.

Dün müzenin dışında toplanan yüzlerce protestocu, BP ile olan ortaklığa son verilmesini talep etti. Protestocular BP’nin sponsor olduğu müzeyi, BP’nin İsrail için Gazze açıklarında yaptığı doğal gaz arama anlaşması nedeniyle protesto etti.

Kendilerini ‘Filistin için Enerji Ambargosu’ olarak adlandıran Britanya merkezli protesto grubu, yurttaşları şirketten sponsorluk almaya devam ettiği sürece müzeyi boykot etmeye çağırdı.

Sol görüşlü internet sitesi Jacobin‘de yayınlanan bir bildiride protestocular, Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail tarafından BP’nin de aralarında bulunduğu şirketlere (Eni, Dana Petroleum and Ratio Energies ile BP, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve NewMed Energy) verilen açık deniz gaz arama ruhsatlarına dikkat çekti.

Müzenin girişine asılan bir pankartta ise şu ifadeler yer verildi:

“BP sponsorluğunda = Sömürgeci soykırım sponsorluğunda.”

Guardian’ın aktardığına göre; British Museum’daki yetkililer müzenin, dün saat 15:00’da kapatılmasından sonraki zaman dilimleri için bilet alan kişilerin biletlerini başka bir günle değiştirmelerine olanak sağlamak için çalıştığını bildirdi.

Başkanlığını Muhafazakâr Partili eski Başbakan George Osborne‘un yaptığı British Museum, geçtiğimiz yıl (2023) BP ile 50 milyon sterlin değerinde 10 yıllık yeni bir ortaklık imzalamıştı.

Anlaşma, müzenin Bloomsbury‘deki binasının iddialı bir şekilde yeniden geliştirilmesini finanse etmeyi amaçlıyordu, ancak anlaşma uzun zamandır fosil yakıtlarla olan bağlarını koparmasını isteyen iklim kampanyacılarının öfkeli eleştirilerine yol açtı.

Ancak dünkü eylem, iklim acil durumuna karşı kampanya yürütenlerle ve İsrail’in Gazze’deki askeri saldırısını protesto edenleri bir araya getirdiği için müzeye yönelik eleştirilerde yeni bir cepheye işaret ediyor gibi görünüyor.

Müzeden bir yetkili ise protestolara ilişkin “British Museum diğer insanların görüşlerini ifade etme hakkına saygı duymakta ve koleksiyon, personel ya da ziyaretçiler için herhangi bir risk oluşturmadığı sürece müze alanında barışçıl protestolara izin veriyor” ifadelerini dile getirdi.

Kaynak: X

Yeni sponsorluk anlaşmasının duyurulduğu sırada BP’nin Avrupa’dan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Louise Kingham şunları söylemişti:

“Yüzyılı aşkın bir süredir Britanya’yı evi haline getirmiş bir işletme olarak, bu önemli İngiliz kurumunun uzun vadeli bir ortağı olmaktan ve gelecekteki dönüşümünde rol oynamaktan gurur duyuyoruz – aynı zamanda bu ikonik kültürel mekanın herkes için özgürce erişilebilir kalmasını sağlamaya yardımcı oluyoruz.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.