Doğanın Talanına Karşı Bir Sanat Siperi şiarı ile bu yıl ikinci kez Anadolu Turu’na çıkan Üç Beş Ağaç Kervanı bugün (4 Eylül Cuma) Fırtına Vadisi’nde. Kervan’a Praksis Müzik Kolektifi adına dahil olan Soner Küçükergüler‘i aradık ve Yeşil Yol Direnişi‘ni sorduk.
“Şu an Rize Çamlıhenşin’deyiz” diyerek anlatmaya başlıyor Soner, Yeşil Yol talan çalışmalarının şimdilik kaydıyla durduğunu, bunun bir seçim arası olduğunu tahmin ettiğini ekleyerek.
Hopa’ya taziye ziyareti
Cerattepe sonrası Hopa’ya taziye ziyaretinde bulunduklarını, demokrasi güçlerinin kurduğunu ifade ettiği Kriz Masası’nda kendilerine ihtiyaç malzemeleri hakkında bilgi de verdildiğini ekleyerek, “Yiyecek ya da giyecek tarzı tarzı malzeme talep etmiyorlar. Şu an için acil olan heyalan sırasında yıkılan yerleşim yerlerini yeniden inşa için inşaat malzemeleri” diyor.
Kendisinin de Artvin Yusufeli’li olduğunu aktarab Ergüler, Cerattepe’deki direnişin kendilerine umut aşıladığını vurgulayarak devam ediyor sözlerine. “Cerattepe çok umutlandırdı bizi. Bütün bir kent uyanmış. Bütün dükkanlarda, “Madene Hayır” dövizleri asılı. Nöbet yerinde o kadar organize durumdalarki şu an yeni bir grup, “Ben nöbet tutacağım” dese en erken 20 – 25 gün sonrasına sıra bulabilir. Bu tabi bireysel olarak nöbete katılmak isteyenler için geçerli değil” derken sesindeki mutlu gururu sezmemek elde değil.
Üç Beş Ağaç’ın alamet-i farikası olan Eylemce
“Şu an sesi sana da ulaşıyordur, çocuklarla resim, yüz boyama etkinliğine başladık” bile diyerek iletiyor gittikleri her yerde adına “eylemce” dedikleri sanatsal faaliyetler hakkında bilgi verirken ve ekliyor “Çamlıhemşin’in Konaklar Mahallesi’ndeyiz şu an. Etkinliklere her zaman çocuklarla başlıyoruz. Şu an ben seninle konuşurken, Derya (Sağlam), çocuklarla birlikte resim yapıyor. Sonrasında gene çocuklarla drama çalışmaları, yüz boyama, kağıt katlama etkinlikleri yapıyoruz. Sonrasında pandomim ve müzik etkinliğimiz var çocuklar için. Arkasından Ali (Sesal), çocuklarla interaktif bir oyun şeklinde geliştirdiği, “Doğayı Koruma Yemini”ni gerçekleştiriyor. Çocuklarla soru cevap şeklinde gelişen bir oyun bu. Oyun sonunda çocuklarda ekoloji bilinci oluşturmayı ve onlara doğada herkesin birarada yaşama hakkı bulunduğu algısını yeşertme amacını güdüyor”
Karadeniz’de şahit oldukları çevre talanını ise, “Burda tek sıkıntı Yeşil Yol projesi değil. Bölgede granit ocakları, taş ocakları, bilinçsiz şekilde gelişen turizm faaliyeteleri ve hes’ler de çok büyük bir sorun teşkil ediyor” şeklinde açıklıyor.
Sarayın Savaşı Seyahat Özgürlüğünü de Etkiledi
Üç Beş Ağaç Kervanı’nın başlangıcında uğrak noktalarını bez bir afiş üzerindeki Türkiye haritasında kırmızı ile işaretleye işaretleye geçtiklerini, Kürdistan coğrafyasında ise Diyarbakır dışındaki noktalara gitme imkanı bulamamaları konusunu, “Haritayı ve kırmızı işaretli yerleri görenler, Kürdistan’ı gösterip, “Burada niye işaret yok?” diye soruyor. Onlara her yerde “Sarayın savaşı uğruna ülkenin yarısını elemek zorunda kaldık” yanıtını veriyoruz” diyerek açıklıyor.
Bu sene özellikle Akdeniz’de daha önce uğrama imkanları olmayan bölgelere de gittiklerini kaydeden Soner Küçükergüler, “Özellikle Burdur çok etkiledi bizi. Mermer ocakları ve Salda Gölü’ndeki talan korkunç boyutlarda. Ama her yerde olduğu gibi Burdur’da da mücadele eden birkaç kişi var. İnsanlar mücadele ettikçe umut da kaybolmuyor. Bizim de gayemiz farklı farklı mücadele noktaları arasında köprü vazifesi görmek” diyerek özetliyor Üç Beş Ağaç Kervanı’nın misyonunu.
Kervan’ın Samistal’den sonraki uğrak noktasının Arhavi olacağını öğrenerek sonlandırıyoruz görüşmemizi. Sohbetimiz biterken arkadan yükselmeye başlayan enstrüman seslerinde aklımız kalmış olarak.
Fotoğraflar: Seyri Sokak
Haber: Alper Tolga Akkuş
(Yeşil Gazete)