İş işten geçtikten sonra: Ayder’in koruma statüsünü düşüren kararın yürütmesi durduruldu

Çamlıhemşin'deki Ayder Yaylası’nın düşürülen koruma statüsüne ilişkin açılan davada ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıktı. Kararda “Değişiklik, geri dönülmez sonuçlara yol açar” denildi.

Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası’nın koruma statüsünün değiştirilmesine karşı yapılan itirazı görüşen mahkeme, “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  “Ayder Yaylası Doğal Sit” alanının koruma statüsünü 4 Kasım 2022’de “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil etmişti. Böylece bölge “turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar” sınıfına dahil edildi. Bakanlığın yaylada yapılaşmayı artıracağı belirtilen tesciline ilişkin “olur”u ise yargıya taşındı.

Birgün‘ün aktardığına göre, Rize İdare Mahkemesi’nde görülen dava için istenen 25 Aralık 2023 tarihli bilirkişi raporunda, “statü değişikliğinin kamu yararı taşımadığına ve bölgede yapılaşmayı artıracağına” dikkat çekildi.

İdare Mahkemesi, 49 yurttaşın açtığı davada, “İşlemin uygulanması halinde, yapılaşma işlemlerine başlanabilecek olması nedeniyle telafisi güç zararların doğacağı açıktır” diyerek ‘yürütmeyi durdurma kararı’ verdi. 9 Şubat tarihinde oybirliğiyle alınan kararda, statü değişikliğinin yol açacağı sorunlar şöyle özetlendi:

‘Telafisi imkansız zarar verecek’

“Ayder Yaylası’nda hidrojeolojik açıdan ortaya çıkacak sorunlar ise belirsiz. Statü değişikliği jeoturizmi olumsuz etkileyecek. Yapılaşma dünya çapındaki nadir doğal yapısına, hayvan popülasyonlarına zarar verecek. Ekosistem ve faunayı olumsuz etkileyecek. Statü değişikliği bölgedeki konaklama, alışveriş yeri, lokanta ve otopark sayısını artıracak. Mevcut karayolunu genişletme ihtiyacı doğuracak, daha fazla katı atık ve atıksuyu üretimine neden olacak. Bu durum doğal yapının bozulmasına yol açacak. Yapılaşmanın yayılması, doğal değerlerin zarar görmesine ve sürdürülebilir turizm açısından da olumsuzluklara sebep olacak.”

Yaylada “kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi” vaadiyle 2019 yılında TOKİ eliyle başlatılan kentsel dönüşüm ise sürüyor. Parsel bazında imar planları yapılan Ayder’de son olarak kamusal işlevi olan alanda otel için imar planı değişikliği yapılmıştı. Mahkeme, burası için de yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Davanın avukatlarından İbrahim Demirci, sit değişikliğiyle yaylayı kapsayan ve içinde ormanlık alanlar ve daha yüksek kotlardaki yaylaların güzergahı bulunan büyük bir bölgenin yapılaşmaya açıldığını söyledi. “TOKİ, koruma statülerini düşürüp, alanı genişletmek istiyor” diyen Demirci, ardında da imar planı  ile Ayder’i ve Milli Park içerisindeki diğer alanlarının yapılaşmaya açılamak istendiğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR