EkolojiManşetYerel

İş işten geçtikten sonra: Ayder’in koruma statüsünü düşüren kararın yürütmesi durduruldu

0

Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Ayder Yaylası’nın koruma statüsünün değiştirilmesine karşı yapılan itirazı görüşen mahkeme, “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  “Ayder Yaylası Doğal Sit” alanının koruma statüsünü 4 Kasım 2022’de “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil etmişti. Böylece bölge “turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar” sınıfına dahil edildi. Bakanlığın yaylada yapılaşmayı artıracağı belirtilen tesciline ilişkin “olur”u ise yargıya taşındı.

Birgün‘ün aktardığına göre, Rize İdare Mahkemesi’nde görülen dava için istenen 25 Aralık 2023 tarihli bilirkişi raporunda, “statü değişikliğinin kamu yararı taşımadığına ve bölgede yapılaşmayı artıracağına” dikkat çekildi.

İdare Mahkemesi, 49 yurttaşın açtığı davada, “İşlemin uygulanması halinde, yapılaşma işlemlerine başlanabilecek olması nedeniyle telafisi güç zararların doğacağı açıktır” diyerek ‘yürütmeyi durdurma kararı’ verdi. 9 Şubat tarihinde oybirliğiyle alınan kararda, statü değişikliğinin yol açacağı sorunlar şöyle özetlendi:

‘Telafisi imkansız zarar verecek’

“Ayder Yaylası’nda hidrojeolojik açıdan ortaya çıkacak sorunlar ise belirsiz. Statü değişikliği jeoturizmi olumsuz etkileyecek. Yapılaşma dünya çapındaki nadir doğal yapısına, hayvan popülasyonlarına zarar verecek. Ekosistem ve faunayı olumsuz etkileyecek. Statü değişikliği bölgedeki konaklama, alışveriş yeri, lokanta ve otopark sayısını artıracak. Mevcut karayolunu genişletme ihtiyacı doğuracak, daha fazla katı atık ve atıksuyu üretimine neden olacak. Bu durum doğal yapının bozulmasına yol açacak. Yapılaşmanın yayılması, doğal değerlerin zarar görmesine ve sürdürülebilir turizm açısından da olumsuzluklara sebep olacak.”

Yaylada “kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi” vaadiyle 2019 yılında TOKİ eliyle başlatılan kentsel dönüşüm ise sürüyor. Parsel bazında imar planları yapılan Ayder’de son olarak kamusal işlevi olan alanda otel için imar planı değişikliği yapılmıştı. Mahkeme, burası için de yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Davanın avukatlarından İbrahim Demirci, sit değişikliğiyle yaylayı kapsayan ve içinde ormanlık alanlar ve daha yüksek kotlardaki yaylaların güzergahı bulunan büyük bir bölgenin yapılaşmaya açıldığını söyledi. “TOKİ, koruma statülerini düşürüp, alanı genişletmek istiyor” diyen Demirci, ardında da imar planı  ile Ayder’i ve Milli Park içerisindeki diğer alanlarının yapılaşmaya açılamak istendiğini kaydetti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.