EkolojiManşetYerel

Rize’deki Zilkale Vadisi’nde millet bahçesi: SİT alanında orman kesiyorlar

0

Rize’nin AKP’li Çamlıhemşin Belediye başkanı Osman Haşimoğlu, sit alanı içerisinde olan ormanlık Zilkale Vadisi’nde Millet Bahçesi yapmak için harekete geçti. Bölgede ağaçlar kesilmeye başlandı.

Avukat İbrahim Demirci, sit alanında yapılan çalışma için birçok kurumdan izin almak gerektiğine dikkat çekti.  Çamlıhemşin Tarım ve Orman İşletmesi Müdürü Okray Uçar ise, “Bizim sorumluluk alanımız değil. Pazar ilçesi Milli Parklar Müdürlüğü ve Orman İşletme Şefliği sorumlu” dedi.

ANKA‘nın bölgenin durumunu sorduğu Çamlıhemşin Kaymakamlığı “Biz size döneriz” derken, Belediye’nin Fen ve İmar İşleri Müdürlüğü’nden de yanıt alınamadı.

Çamlıhemşin ve yaylalarındaki ormanlık alanın bu şekilde ranta açılmasına tepki gösteren CHP Çamlıhemşin İlçe Başkanı Cihan Kalay ise şunları söyledi:  “Çamlıhemşin vadileri sadece Türkiye değil birçok dünya ülkesince de bilinen yerlerdir. Vadilerimiz ve yaylalarımız her geçen gün kaçak yapılarla ranta açılıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de ormanlarımız rant kapısı oldu bu şekilde Çamlıhemşin yok ediyorlar. ”

Fırtına Vadisi‘nin bittiği ve Zilkale Vadisi başlangıcında bulunan ormanlık alanın çok önemli, son yeşil alanlardan birisi olduğunu belirten Kalay, “Belediye Meclisi’nde karşı çıktık ama bir yolunu bulup istedikleri usulsüz işleri uygulamaya koyuyorlar. Sadece Millet Bahçesi’ne değil, Çamlıhemşin ilçesi imar planına da karşı çıktık. Bakanlık tarafından onaylanan planı başvurumuz üzerine mahkeme de iptal etti” diye konuştu.

Onlarca ağaç kesildi

Ormanlık alan içinde bir kere yapılanma başladı mı, bunun sonunun gelmeyeceğini belirten Cihan Kalay, şu bilgileri verdi:

“Millet Bahçesi yapılırken zemin, toprak, bitki örtüsü yapısı değiştiriliyor. Şu anda burada bir şantiye ortamı oluşmuş durumda. Yapılacak köprünün ayağı tamamlandı, yeşillik alandaki ağaçlar kesildi, doğal alan şimdiden bir şantiye alanına dönüşmüş durumda az sayıda kalan vadilerimiz bir bir bu gereksiz ranta dönüşen projelerle tüm karşı çıkışlarımıza rağmen devam ediyor olması bizleri üzüyor.”

Kalay kesilen ağaçları da Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu’nun fırıncılık yapan teyzesinin oğlu Avni Durmuş‘un alıp sattığını söyledi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.