Tuz tüketiminin azaltılması milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak

Bilim adamları, gıdalardaki tuz oranının yüzde 15 azaltılması durumunda gelecek on yıl içinde sekiz milyondan fazla hayatın kurtarılabileceğini açıkladı.

Araştırmacılara göre, tütün tüketiminin azaltılmasının ardından insan sağlığına yapılabilecek en etkin ve ucuz katkı, tuz tüketiminin azaltılması üzerinden olacak.

Bulgularını İngiltere’deki bir tıp dergisinde yayınlayan araştırmacılar, Birleşmiş Milleter’e de tuz tüketiminin azaltılmasını sağlık alanında küresel öncelikleri listesine alma çağrısı yaptı.

Araştırmanın tavsiyeler bölümünde, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik gönüllü önlemlerin işe yaramaması durumunda, gıda endüstrisinin tuz miktarını azaltmaya yönelik bir kontrolden geçirilmesi ve kurallar koyulması gerektiği de belirtiliyor.

Tuzun kan basıncının artmasında ve kalp hastalıklarında rol oynadığı araştırmalarla sabitlenmiş bulunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tuz tüketiminin yalnızca üçte bir oranında azaltılması, yıllık sağlık harcamalarında 24 milyar dolarlık tasarruf yapılmasını ve on binlerce kişinin hayatının kurtarılmasını sağladı.

Kalp krizi sonucu ölümlerin yüzde 70’inin kalkınmakta olan ülkelerde meydana geldiğini belirten araştırmacılar, gıda sektöründeki tuz azaltma önlemlerinin bu nedenle dünya çapında yapılması gerektiğini de belirtiyorlar.

Tuz endüstrisi ise, bu rapora karşı çıkarak, tuz tüketimiyle ilgili araştırma sonuçlarının iddialardan ibaret olduğunu ve bilimsel temellerden ziyade bir tür modaya dayandığını söylüyor. (BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Türkiye nüfusunun en az yüzde 92’si kirli hava soluyor

Kara Rapor-2024'e göre, Türkiye'de havası en kirli iller Hakkari, Batman ve Şırnak. Raporda ilk kez meme kanseri ile kirlilik arasındaki ilişki ortaya konuyor.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR