İfade ÖzgürlüğüEğitimManşet

Tutuklu Boğaziçililer Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen serbest bırakıldı

0
Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi/Twitter

Boğaziçi Üniversitesi‘ndeki rektör atamalarına karşı protestolarda gözaltına alınarak haklarında 5 yıl 3’er aydan 25 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açılan ikisi tutuklu 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bugün hakim karşısına çıktı.

Tutuklu bulunan Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen adli kontrol ve imza şartıyla tahliye edildi. Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen Boğaziçi Üniversitesi’nin yeni kayyım rektörü Naci İnci’nin şikayeti üzerine tutuklanmıştı.

Arkadaşlarının tutuklanmasını protesto eden 14 öğrenci de gözaltına alınmıştı.

‘Okuldaki tüm sivil polisler beni takip ediyordu’

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşma, mahkeme salonun küçük olmasından dolayı ağır ceza mahkemesi salonunda yapıldı. Saat 09.30’da başlaması gereken duruşma bir buçuk saat geç başladı.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar avukatları ile katılırken, tutuklu öğrenciler Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen SEGBİS sistemiyle ifade verdi.

Ersin Berke Gök yaptığı savunmada, 4 Ekim 2021 tarihinde bir televizyon kanalında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın kendisi için “terörist” dediğini belirtti ve şunları söyledi:

Aslında her şey, tutuklanmamın bir gün öncesinde başladı. Telefonuma gelen mesajda bir link vardı. Anadolu Ajansı’nın haber linki. Tayyip Erdoğan bana ‘Terörist’ diyordu. Haberi yanımdakilere gösterdim, onlar da şaşırdılar. Birkaç saat telefonla arandım. Büyük ihtimalle tutuklanacağımı söylediler.

Okuldaki sivil polisler beni takip ediyordu. Bu sırada çevik kuvvet sivil polisler beni bekliyordu. Çıktığım anda üzerime çullandılar. Gözaltı aracında can dostum beni bekliyordu. Beş arkadaşımızı daha getirdiler. Darp raporu için ü. hastane gezmişizdir. Sonunda bir tanesine karar kılabildiler. Tekrar araca bindirildik, ters kelepçe uygulandı. İşkenceler bundan sonra da bitmeyecekti. ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganı attık. Sonra tutuklandık. Faşizmin bir başka yüzü. İtmeler kakmalar, emir vermeler, verilmeyen yemekler… Olmayan sıcak su, verilmeyen kitaplar, geç verilen ders notları, giremediğim dersler… Asla işleme alınmayan dilekçeler, verilmeyen mektuplar… 50 gün hücrede kalınca insan unutabiliyor. Yoksulluğa ve insanın insanı ezmesine karşı çıkmamdan dolayı mı tutukluyum? Birazdan öğreneceğim tutsaklığa devam mı yoksa tamam mı?

Rektör Naci İnci’nin makam otomobilin üzerine çıktığı iddiasına ise Ersin Berke Gök, “Güvenlik bize müdahale edince korku ve heyecanla aracın üzerine çıktım” dedi.

‘Tutukluluğum siyasi’

Caner Perit Özen ise ifadesinde, “Eğitim hakkımız gasp ediliyor. Amacımız üniversitelerin özgür ve özerk olmasıdır” dedi.

4 Ekim 2021’de Rektör Naci İnci okuldan çıkarken tepki gösterdiklerini söyleyen Özen, “Ertesi gün Tayyip Erdoğan hakkımızda açıklama yapmış. Bize, ‘gizli terörist’ diyordu. Okuldan çıkınca etrafımı 10 erkek sardı. Zorla araca bindirip ters kelepçe taktılar” dedi.

Özen, cezaevindeyken Rektör Naci İnci‘nin bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada kendisi için vandal dediğini hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı:

Akşam iddianame geldi, iddianamedeki 4. iddiayı görünce inanamadım. ‘Kara ulaşım araçlarını alıkoyma ve kaçırma.’ Sabaha kadar güldüm buna. Başka bir şey denir mi bilmiyorum. Bunun için iddia makamına teşekkür ediyorum. Naci İnci’nin, yandaş bir kanalda boy gösterip ‘Vandal’ dediğini duydum.

Bu kişi düzenli olarak özel güvenliği öğrencilerin üzerine saldırtan, hocaları engelleyen biridir. Eğer ortada bir vandal varsa vandal ben değilim. Okula atanan tüm kayyımlar tek bir kişiden emir alıp uygulayıcısı konumundadır. Kendilerine karşı özel bir eylemde bulunmam mümkün değildir.

Tutsaklığım kesinlikle siyasidir. Biz mücadele etmeye devam ettik, herhangi bir suç işlemedik. Bizler yalnızca eğitim hakkı gasp edilmiş zavallı gençler değiliz, bizim bir mücadelemiz var. Kayyımlar gibi el pençe divan durup hesap vereceğimiz biri de yok.”

Diğer tutuksuz sanıklar da barışçıl olarak orada bulunduklarını, ancak özel güvenliğin kendilerine saldırması sonucu olayların çıktığını belirtti.

Duruşma öncesi basın açıklaması yapan Boğaziçili öğrenciler, “Bu dava sadece onların davası değil, hepimizin davasıdır” dedi.

Kasım ayında Berke ve Perit’in tutukluluğuna avukatları tarafından yapılan itiraz reddedilmişti.

6 Ekim’den beri tutuklu bulunan Ersin Berke Gök ile Caner Perit Özen’in de aralarında bulunduğu toplam 14 öğrenci hakkında hazırlanan iddianamede; “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak, ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “Kişiyi, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle birden fazla kişiyle hürriyetinden yoksun kılma”, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma” suçlarından 5 yıl 3’er aydan 25 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.