EğitimManşetTürkiye

Boğaziçili arkadaşlarının tutuklanmasını protesto eden 14 kişi gözaltına alındı

0
Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki yeni kayyım rektör Naci İnci‘yi protesto ettikleri için Naci İnci tarafından yapılan şikayet sonucunda iki öğrencinin tutuklanmasını protesto eden 14 öğrenci gözaltına alındı.

“Arkadaşlarımızı serbest bırakın” diyen öğrenciler dün öğle saatlerinde Güney Kampüs kapısı önündeki basın açıklamasına çağrı yapmıştı. Okul çevresini abluka altına alan polis, öğrencilerin dışarı çıkmasına engel olmuştu.

Dört kişi adliyeye çıkarılacak

Gözaltına alınan 14 öğrenciden 10’u,  sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakıldı. Anarşist Gençlik üyeleri Atakan Polat, Meltem Çuhadar, Nergis Şen ve Nisa Durdu ise bugün adliyeye çıkarılacak.

Anarşist Gençlik tarafından yapılan açıklamada gözaltına alınan arkadaşlarının polis tarafından şiddet gördüğü belirtildi.

Avukatların şubeye girmesi engellendi

ÇHD İstanbul Şubesi ise yaptığı açıklamada “Boğaziçi gözaltılarını takip etmek için vatan emniyette güvenlik şubeye giden meslektaşlarımız polis zoru ile şubeden dışarıya atıldı. Müvekkil görüşü yapmaları ve ifadeye katılmaları engelleniyor” dedi.

Açıklamada “Özellikle güvenlik şube tarafından son zamanlarda sıklaşan bu ve benzer hukuksuz uygulamalara karşı, hem müvekkillerimizin savunma hakkını hem de mesleğimizi savunuyoruz. Toplumsal olaylarda birlikte mücadele ettiğimiz tüm meslektaşlarımızla, kolluğa da haklarımızı öğreteceğiz” denildi.

Neler yaşandı?

Boğaziçili öğrenciler 4 Ekim’de Naci İnci rektörlük binasından çıkarken atanmış rektörü yuhalamış ve arabasının önünde durmuşlardı.

Naci İnci tarafından yapılan şikayetin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın “terörist” diyerek hedef göstermesinin ardından polisler 5 Ekim günü 10 öğrenciyi gözaltına aldı.

Üç öğrenci serbest bırakılırken, yedi öğrenci geceyi nezarethanede geçirdikten sonra adliyeye çıkarıldı. Burada iki öğrenci hakkında tutuklama kararı verildi. Beş öğrenci ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Öğrenciler “Naci İnci’ye hakaret”, “kamu malına zarar verme”, “2911’e muhalefet” ve “görevli memura görevini yaptırmama” ile suçlandı. Arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen öğrenciler ise yeniden eylem çağrısı yaptı.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.