Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşet

Boğaziçi Direnişi bin 23’üncü gününde

0
Fotoğraflar: Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri.

2021 yılında Melih Bulu‘nun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasıyla başlayan Boğaziçi Direnişi bugün (23 Ekim) 1023’üncü günüde.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Güney Kampüs’te bulunan rektörlük binasına sırtlarını dönerek ilgili kurulların hiçbiri muhatap alınmadan, kurum iradesi hiçe sayılarak şeffaf olmayan bir şekilde üniversiteye rektör atanmasını haftanın her iş günü olduğu gibi bugün de protesto etti.

Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde “1000 Kere Söyledik”, “Kabul Etmiyoruz”, “Vazgeçmiyoruz” yazan dövizler ve üzerinde #KabulEtmiyoruzVazgeçmiyoruz” yazan Can Candan fotoğrafı taşıdılar.

Kıdemli öğretim görevlileri uzaklaştırılıyor

Boğaziçi akademisyenleri direnişin bin 23’üncü günüde yaptıkları açıklamada Rektör İnci’nin göreve geldikten sonra Matematik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi Mohan Ravichandran’ı hiçbir gerekçe göstermeden dönem ortasında görevden aldığını, buna karşı açılan davada idare mahkemesinin bu işlemi hukuksuz bularak iptal etmesine rağmen Ravichandran’ın havaalanında ülkeye girişinin engellendiğini hatırlattı.

Akademisyenler aynı zamanda Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi Tolga Sütlü’nün mesnetsiz gerekçelerle dönem başladıktan sonra görevden alınmasının üzerinden 371, daha önce iki kez görevden alınan ve mahkeme kararları ile iki kez göreve iade edilen Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü tam zamanlı öğretim görevlisi Can Candan’ın üçüncü kez görevden alınmasının üzerinden 100 gün geçtiğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi protestoları nasıl başladı?

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın 1 Ocak 2021 tarihli kararnamesi ile Melih Bulu’nun getirilmesi sonrası üniversitede aylar süren protestolar düzenlenmişti.

Rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenlerin düzenlediği protestolarda, çok sayıda öğrenci gözaltına alınmış, bazılarının elektronik kelepçe takılarak ev hapsine alınması tepki çekmişti.

Melih Bulu’nun yüksek lisans ve doktora tezlerinde intihal yaptığı ortaya çıkmış, aylar süren direnişin ardından Melih Bulu yine bir kararname ile görevinden alınmıştı.

Melih Bulu’nun görevden alınmasının ardından vekaleten rektörlük görevini sürdüren Mehmet Naci İnci’nin rektör olarak atanmasının ardından yapılan güven oylamasında İnci’nin rektör adaylığına akademisyenlerin yüzde 95’inin karşı olduğu ortaya çıkmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, mezunları ve birçok akademisyen, o dönemden bu yana üniversitede atanmış değil seçilmiş bir rektörün görev yapması gerektiğini savunuyor.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.