Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Turkovac aşısının uygulanmasına başlandı

0

Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu‘nun (TİTCK) acil kullanım onayı verdiği yerli Covid-19 aşısı Turkovac, ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanmaya başlandı.

Geçen hafta Turkovac’a acil kullanım onayı alındığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu üyeleriyle gittiği Ankara Şehir Hastanesi‘nde hatırlatma dozu olarak yerli aşıyı yaptırdı.

Turkovac için henüz Dünya Sağlık Örgütü‘nden (WHO) acil kullanım onayı alınmadı. Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, örgüt nezdinde “gerekli girişimlerin başlatıldığını” açıkladı.

Tür Tabipleri Birliği (TTB) geçen gün Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bir yazı ile ilettiği Turkovac ile ilgili sorularını ve uyarılarını kamuoyu ile paylaşmış; aşının bilimsel bilgi ve verileri yeterli düzeyde paylaşılmadığına, bilimsel dergilerde Faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makale yayımlanmadığına dikkat çekmişti.

İnteraktif aşı  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın haziran ayında Faz 3 çalışmalarına başlandığını açıkladığı Turkovac,  Çin menşeili Sinovac gibi inaktif bir aşı. Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı‘nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen aşının, hazirandan bu yana binlerce kişi üzerinde test edildiği açıklanmıştı.

Geleneksel yöntemlerle üretilen inaktif aşılar, öldürülmüş virüs ihtiva ettiği için diğer aşılara göre daha güvenli olarak kabul ediliyor. Bu aşılar düşük sıcaklıklarda da korunabiliyor. Ancak inaktif aşıların, Covid-19’a karşı etkinliği en fazla yüzde 50 olarak belirtiliyor. Son aylarda bütün dünyayı saran Omicron varyantına karşı etkinliği ise henüz bilinmiyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.