Turkovac aşısının uygulanmasına başlandı

TİTCK tarafından acil kullanım onayı verilen yerli Covid-19 aşısı Turkovac, ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanmaya başlandı. 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu‘nun (TİTCK) acil kullanım onayı verdiği yerli Covid-19 aşısı Turkovac, ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanmaya başlandı.

Geçen hafta Turkovac’a acil kullanım onayı alındığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Bilim Kurulu üyeleriyle gittiği Ankara Şehir Hastanesi‘nde hatırlatma dozu olarak yerli aşıyı yaptırdı.

Turkovac için henüz Dünya Sağlık Örgütü‘nden (WHO) acil kullanım onayı alınmadı. Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, örgüt nezdinde “gerekli girişimlerin başlatıldığını” açıkladı.

Tür Tabipleri Birliği (TTB) geçen gün Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne bir yazı ile ilettiği Turkovac ile ilgili sorularını ve uyarılarını kamuoyu ile paylaşmış; aşının bilimsel bilgi ve verileri yeterli düzeyde paylaşılmadığına, bilimsel dergilerde Faz-3 çalışmalarına dair herhangi bir makale yayımlanmadığına dikkat çekmişti.

İnteraktif aşı  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın haziran ayında Faz 3 çalışmalarına başlandığını açıkladığı Turkovac,  Çin menşeili Sinovac gibi inaktif bir aşı. Erciyes Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı‘nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen aşının, hazirandan bu yana binlerce kişi üzerinde test edildiği açıklanmıştı.

Geleneksel yöntemlerle üretilen inaktif aşılar, öldürülmüş virüs ihtiva ettiği için diğer aşılara göre daha güvenli olarak kabul ediliyor. Bu aşılar düşük sıcaklıklarda da korunabiliyor. Ancak inaktif aşıların, Covid-19’a karşı etkinliği en fazla yüzde 50 olarak belirtiliyor. Son aylarda bütün dünyayı saran Omicron varyantına karşı etkinliği ise henüz bilinmiyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atmosferdeki metan seviyeleri 2020’den bu yana rekor kırarak arttı

Son Küresel Metan Bütçesi, emisyonların 2010 ile 2019 arasında her yıl tahmini 575 milyon tona ulaştığını tespit ediyor.

Akkuyu NGS’de Alman Siemens devre dışı, kritik ekipmanları Çinli firma sağlayacak

Enerji Bakanı, Almanya'nın Rusya'ya yaptırım uygulamak amacıyla, siyasi bir karar alındığını öne sürdü; teslimattaki gecikmenin projeyi birkaç ay geciktireceğini söyledi.

Maden şirketinden bakanlığa dava: Altın çıkarmak kamu yararına

Murat Dağı’nda altın çıkarmak isteyen Anadolu Export, 'ÇED olumsuz' kararı veren bakanlığa açtığı davada yürütmenin durdurulmasını talep etti.

İtalya’nın en büyük buzulu komada: Gözümüzün önünde yavaş yavaş ölüyor

'Dolomitlerin Kraliçesi' olarak bilinen Marmolada Buzulu, günde 7 ila 10 cm derinlik kaybediyor. Ölçümlere göre buzul 1888'den bu yana 1.200 metre geri çekildi.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR