ManşetKoronavirüs SalgınıTürkiye

Koca: Salgın etkisini yitirdi, gerçek budur

0

Bugün gerçekleşen Koronavirüs Blim Kurulu Toplantısı‘nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklaması yaptı. Koca, sözlerine “Ben iki yıldır size kısıtlamalar açıklayan kişiyim. Bugün, sabırlarımızın sınandığı konularda nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim” diyerek başladı.

Covid-19′la mücadele bundan sonra bilhassa aşı ile verilecektir” diyen Koca, “Salgının biteceğine dair işaretleri gördüğümüzde toplumsal hayatı baskılayan kısıtlamaları normalleştirecek adımları attık, bizi normalleşmeye götüren bu adımların isabetli olduğunu gördük. Şimdi sıra salgını, toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan sağduyulu şekilde çıkarmakta. Salgın esaretinden çıkıp normal hayata dönme, psiokolojimizi moralimizi yerine getirme zamanı” şeklinde konuştu.

Kararların mutlak bir mutabakatla alınmadığının altını çizen Koca “Henüz erken diyen, bekleme taraftarı olan bilim insanları da var. Birçok bilim insanı ise toplumsal hayatı düşünerek destekliyor. Mücadelenin kolay olduğu bir döneme girildiğini düşündüğümüz için bu kararları aldık. Bugün kısıtlamalardan çok serbetslikten söz edeceğim” dedikten sonra, kurulun aldığı kararları şöyle açıkladı:

  • Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz.
  • Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyulabiliyorsa artık maske takmak artık şart değil.
  • Hes kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluşa girişte kontrol yapılmayacak.
  • Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
  • Okullarda iki vaka görüldüğünde sınıfın kapatılması uygulamasına artık gerek duyulmayacak. Pozitif çıkan öğrencinin izolasyonu yeterli olacak, eğitim devam edecek.

Koca bu açıklamaların ardından şu konuşmayı yaptı:

“Birbirimizin yüzünü, gülüşünü özledik. Şükür ki normale dönüşün son aşamasına gelmiş durumdayız. Aldığımız kararlar hem salgının mücadelenin artık kolay olduğu realitesine dayanmakta hem de hayatlarımızda ihtiyaç duyduğumuz psiokoljik rehablitasyonu amaçlamaktadır. Bakanlık olarak niyetimizin bu olduğundan kimsenin şüphesi olmasın. Birileri salgın bitmedi dese de, bitti dese de somut gerçekler değişmez. Salgın etkisini yitirdi, somut, gözle görülür gerçek budur.”

Müzik yasağı sorusu cevapsız kaldı

Açıklamanın ardından basının sorularını yanıtlayan Koca, dördüncü doz için Bilim Kurulu‘nun herhangi bir kararı olmadığını ama gerekecekse bunun bağışıklığı baskılanmış risk grubundaki kimseler için geçerli olabileceğini söyledi.

Bir muhabirin, saat 12’den sonra müzik yasağı ve stadyum yasağın dair sorusuna önce yanıt vermeyen Koca, başka bir muhabirin soruyu tekrarlanmasıın ardından yalnızca “Bilim Kurulu’nun bu konuda aldığı bir karar yok. Ama kalkacağına inanıyorum” dedi.

Muhabirlerin, okul ve toplu taşımada maske kullanımına ilişkin detaylı sorularına Koca, “Mesafenin korunmadığı kapalı alanlarda uçak, otobüs tiyatro, sağlık kuruluşları, okulların kapalı alanları gibi alanlarda maskeleri kullanmaya devam ediyoruz. Kapalı alan olup mesafe korunabiliyorsa o durumda maske şart değil. Maske hayatımızdan çıkmadı ama maskeyi nerede gerekiyor ise, özellikle büyükleri korumak anlamında yanımızda taşımalıyız. ” yanıtını verdi.

Öğrencilerin ve toplu taşıma araçlarını kullananların maske zorunluluğuna dair daha detaylı bir açıklama yapılmadı.

“Maske kullanımıyla yaygın üst solunum yolları hastalıklarını neredeyse görmedik, maskenin faydasını gördük. Bundan sonra da grip, nezle, covid gibi üst solunum yolu geçiren hastaların bulaştırmaması için maske kişisel bir sourmluluk olarak hayatımızda olacaktır” diyen Koca, 12 yaş altının aşılaması için Turkovac aşısı çerçevesinde çalışıldığını söyledi. Koca, 65 yaş üstü vatandaşların hatırlatma dozlarını asla ihmal etmemelerini, erken dönemde semptom gösterilirse test yaptırmalarını ve verilen ilaçtan faydalanmalarını önerdi.

Koca bir gazetecinin haftalık bin civarı ölüm sayısının devam ettiğini belirterek ve sağlık çalışanlarının enfekte oluşuna dair verileri soran muhabire de elde veri bulunmadığını belirtti.

Sağlıkta şiddete karşı çalışmalar sürüyor

Koca, sağlık çalışanlarının hakları konusunda ” Epey zamandır özellikle hem özlük hakları hem şiddet, hem çalışma ortamının düzenli hale getirilmesi gibi konularda çalışmalarımız var. Hekim maaşları çin çalışmaları  Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı ile birlikte sürdürüyoruz. Beklentimiz hekimlerin de hakimlere benzer şekilde emeklilikte korunması” dedi.

Çalışmaların belli bir noktaya geldiğini ve yakında cumhurbaşkanına sunulacağını ifade eden Koca, 10 Mart’ta sağlık çalışanlarının hukuki haklarının korunmasının konuşulacağı sempozyumda sağlıkta şiddet konusuna eğileceklerini ekledi. Koca, “Bütün olumsuzlukların aylardan beri  farkındayız ve çözmek için yoğun bir gayret göstermekteyiz, bu sorunlar çözülecek” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.